Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele har dött. Hon dog den 15 januari och nu har obduktionsrapporten offentliggjorts i media. Den visar att hon kvävdes av konstgjord tång i sin bassäng. - Foto Tom Svensson

Delfin kvävd till döds i Kolmårdens delfinarium

Nyheter

Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele har dött. Hon dog den 15 januari och nu har obduktionsrapporten offentliggjorts i media. Den visar att hon kvävdes av konstgjord tång i sin bassäng.

Sandra Jönsson, som är sakkunnig om vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

Det är så sorgligt att Nepheles liv skulle sluta på det här sättet. Kolmårdens ägare Parks and Resorts meddelade ju redan 2022 att delfinariet skulle stängas. Vi har länge uppmanat Kolmården ge delfinerna nya djurvänligare liv, men de uppträder fortfarande i delfinshower. Jag hoppas att detta tragiska dödsfall kan leda till en snabbare förändringsprocess – delfinföreställningar har inget bevarandevärde alls och borde höra till historien. Säkerheten för delfinerna i delfinariet måste ses över. Miljöberikningar ska bidra till djurens välmående och det är oerhört olyckligt att det i stället gick så här illa.

Dog helt oväntat

Nephele var en av de äldre delfinerna som tillbringat många, långa år i fångenskap. Hon var en fri delfin när hon brutalt fångades i Mexikanska Golfen vid USA:s kust för 35 år sedan. Sedan 1994 har hon varit i Kolmårdens delfinarium. 

Hennes död verkar ha kommit mycket oväntat för personalen. Hon ska inte ha visat några tecken på att vara sjuk eller må dåligt på något sätt. Plötsligt rörde hon sig konstigt i bassängen och sjönk ner till botten. Av allt att döma dog hon snabbt och veterinären som tillkallades kunde inte göra något för att rädda hennes liv.

Sveriges veterinärmedicinska anstalt har undersökt dödsorsaken och konstaterar att Nephele hade en bit konstgjord tång i svalget som hindrade henne från att andas normalt.

Pensionering och djurvänlig flytt

Sedan 1969 har Kolmårdens djurpark genomfört föreställningar med delfiner. Delfinariet har återkommande kritiserats för bristande djurvälfärd – inte minst av World Animal Protection. Att leva i begränsade bassänger och uppträda i shower är en mycket onaturlig tillvaro för vilda djur som delfiner.

Nu har det gått två år sedan Kolmården gick ut med beskedet att delfinshowerna skulle stoppas och att delfinerna skulle omplaceras. Men fortfarande har ingen plan presenterats för hur detta konkret ska gå till och delfinshowerna fortsätter som vanligt.

Sandra Jönsson, säger:

Det är hög tid att Parks and Resorts visar att beslutet att stänga delfinariet är seriöst menat och inte bara ett PR-trick för att undvika kritik mot delfinernas situation. Nu vill vi se en detaljerad handlingsplan som tydligt sätter delfinernas välfärd i fokus. I väntan på flytten till en ny djurvänlig tillvaro bör de pensioneras, så att de slipper utföra cirkuskonster och bete sig onaturligt i delfinshower. Miljöberikning för djurparksdjur är viktigt – cirkusliknande shower är något helt annat. World Animal Protection tar gärna dialogen om alternativa, mer djurvänliga lösningar för Kolmårdens delfiner.

Foto Tom Svenson

Din hjälp är livsviktig

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Nu stängs skräck- anläggningen Miami Seaquarium i USA

Nyheter

Efter hård kritik från amerikanska myndigheter måste Miami Seaquarium i Florida sluta med sina delfinshower. Det är en stor framgång som World Animal Protection arbetat för sedan 2019.

Granskning av finska pälsfarmer förlänger pälsdjurens lidande

Nyheter

EFSA, EU:s expertmyndighet för mat och säkerhet, granskar nu i veckan förhållandena på finska pälsfarmer. World Animal Protection ser undersökningen som en beklaglig fördröjning av ett pälsförbud. Ett svek mot både pälsdjuren och folkviljan i EU.

Köttjätten JBS åtalas för greenwashing i USA

Nyheter

Delstaten New Yorks justitieminister Letitia James stämmer JBS USA för att ha vilselett konsumenter om vilken miljöpåverkan företaget har. JBS USA är ett dotterbolag till JBS, som är en av världens största köttproducenter.