King Cobra

Kungskobra på rymmen från Skansen-Akvariet

Nyheter

I lördags genomfördes en mycket uppmärksammad rymning på Skansen-Akvariet i Stockholm. En dödligt giftig kungskobra hittade en väg ut ur sitt nya terrarium genom en lysanordning och är fortfarande inte infångad.

Se en video från TV4

Enligt Aftonbladet blev Skansenchefen Jonas Wahlström mycket förvånad över att ormen lyckades rymma genom en taklampa. Skansen-Akvariet har haft kungskobror i 15 år och något liknande har aldrig tidigare skett. En övervakningsfilm visar hur den 2,5 meter långa kungskobran trycker sig mot lampan så att den får utrymme att slingra sig ut.

Ormen befinner sig sannolikt inne i Skansen-Akvariet. Den skulle få svårt att klara sig utomhus nu när det blir kallare, eftersom kungskobror naturligt lever i varma regnskogsmiljöer. I sökandet används nu avloppskameror för att söka igenom trånga utrymmen dit ormen kan ha tagit sin tillflykt.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Ett terrarium är långt ifrån den miljö kungskobror naturligt lever i. De hör hemma i skogsmiljöer i Indien, Sydostasien, Indonesien och Filippinerna och vistas gärna i vattendrag. Jag hoppas att ormen inte kommer till skada på något sätt i samband med rymningen och att Skansen-Akvariet efter det här ser över sina säkerhetsrutiner ordentligt – både för djurens och besökarnas trygghet.”

Djurparker en nödlösning

World Animal Protection arbetar för att vilda djur främst ska respekteras och skyddas i sina naturliga livsmiljöer. Vår principiella inställning är att det inte är djuretiskt acceptabelt att hålla vilda djur i fångenskap bara för att visa upp dem för besökare och tjäna pengar på dem.

Sandra Jönsson säger:

”Kungskobran är en sårbar art på grund av skogsavverkning i ormarnas naturliga livsmiljö i Asien men inte utrotningshotad, enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN. I grund och botten hör vilda djur hemma i det vilda, i sina naturliga habitat. Men djurparker kan vara en nödlösning för att skydda dem. Om det sker med respekt för djurens intressen och om arten i fråga har ett behov av att bevaras i djurparker.”

Läs mer om Skansen-Akvariet och andra svenska djurparker i World Animal Protection Sveriges djurparksguide.

Djurparksguide

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.

Vi är mycket tacksamma om du stödjer vårt arbete för djuren. Din hjälp är livsviktig. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

Jag vill hjälpa djuren

Ett terrarium är långt ifrån den miljö kungskobror naturligt lever i. De hör hemma i skogsmiljöer i Indien, Sydostasien, Indonesien och Filippinerna och vistas gärna i vattendrag.

Läs mer..