Afsløring af Vietnams ulovlige bjørnegaldefabrikker

Vietnams olagliga gallfarmer har avslöjats

Nyheter

Trots att det under 10 års tid har varit förbjudet att tappa galla från levande björnar i Vietnam lider många björnar fortfarande i dolda gallfabriker.

Omkring 20 000 björnar sitter inspärrade under hela sitt liv i små burar på gallfabriker i Öst- och Sydostasien. De tappas regelbundet på sin galla genom att stora kanyler sticks in i deras gallblåsor eller genom öppna sår i magen. Det gör så ont att björnarna vrålar av smärta.

galdeudtraekning0216


©Education for Nature Vietnam

Björnarna plågas varje dag

Efter massivt tryck från oss och vår lokala samarbetsorganisation Education for Nature Vietnam (ENV) införde den vietnamesiska regeringen under 2005 ett förbud mot att tappa galla på levande björnar. Men vi har varit i Vietnam och avslöjat att det fortfarande finns många olagliga gallfabriker. 

bjoernegaldegaden0216


På vissa platser i Vietnam gör producenterna öppet reklam för björngalla. Bilden är tagen av våra hemliga utredare.

"Stanken var fruktansvärd"

Våra medarbetare upptäckte bland annat ett gammalt garage, som såg mörkt och oanvänt ut från utsidan. Men inne i byggnaden stod många små burar tätt intill varann. Omkring 30 björnar satt håglösa i burarna utan att kunna röra sig. 

”Stanken var fruktansvärd och där fanns inga fönster. Det kom in ljus genom hål i taket men hålen innebar också att björnarna varken var skyddade mot brännande sol eller våldsamt regnväder,” berättar vår medarbetare Georgina Parker och fortsätter:”Björnarna satt direkt på metallgallren i botten av buren och gallren borrade sig in i kroppen på dem så att de hade ont hela tiden.”

Vi kämpar för att stoppa gallindustrin

De senaste 10 åren har antalet gallfabriker i Vietnam halverats. Senast lyckades vi under 2014 tillsammans med ENV och de vietnamesiska myndigheterna att stänga två av de olagliga gallfabrikerna i Halong Bay. Men det finns fortfarande tusentals björnar som plågas varje dag på fabriker i Vietnam och på andra platser i Asien.

Björngallan används i traditionell asiatisk medicin eftersom den tillskrivs läkande egenskaper. Och de senaste åren har man också börjat använda björngalla i produkter som drycker och smink. Men det är helt meningslöst att låta björnarna lida så mycket eftersom det finns både syntetiska och örtbaserade alternativ till björngalla.

bjoernegalde0216

Tillsammans med vår lokala samarbetsorganisation arbetar vi för att se till att lagen efterlevs och att inga nya björnar tas från naturen eller föds upp i fabrikerna. Vi informerar dessutom konsumenterna om björnarnas lidande, så att vi kan minska efterfrågan på björngalla. Det finns fortfarande en del kvar att göra innan vi nått vårt mål att ingen björn längre ska utnyttjas för sin gallas skull.

Läs mer om vårt arbete för att stoppa lidandet för björnar i gallfabriker >>

Du kan hjälpa oss i arbetet med att stoppa björnfabrikerna genom att ge en gåva >>