Bjørnene Terra og Pluto er nu i tryghed

Terra och Pluto räddade från usla förhållanden

Nyheter

Det var ett sorgligt och eländigt liv för björnmamman Terra och hennes unge Pluto i ett slitet rumänskt zoo. Efter ett helt års kamp har de nu påbörjat ett gott liv i det natursköna björnreservatet som vi är med och finansierar.

Björnhonan Terra och hennes två ungar levde till nyligen i små, rostiga burar i bullrig miljö i Resita Zoo i Rumänien. Flera chockade djurälskare rapporterade om de skrämmande förhållandena till vår rumänska partnerorganisation, Asociatia Milioane de Prienteni (AMP). Organisationen kontaktade djurparken och försökte övertala dem att överlämna björnarna.”Dessvärre var förvaltarna av djurparken inte intresserade av att frige björnarna. De ville tjäna pengar på Terra och hennes två ungar och krävde pengar av AMP för att lämna ifrån sig dem. De försökte även att sälja björnarna via tidningsannonser,” berättar Victor Watkins, vår björnexpert.

Björnungen som försvann

Ett helt år kämpade AMP för björnarna. Till sist fick mediebevakningen, påtryckningar från de lokala myndigheterna och en folkstorm äntligen djurparken att överlämna Terra och hennes unge Pluto till AMP. Men hennes andra unge var inte tillsammans med dem längre - djurparken påstod att ungen hade försvunnit och de skulle inte ge någon förklaring på vad som hade hänt med den.”Det var chockerande att se hur likgiltig djurparken var över björnungens välbefinnande,” säger Victor. ”Och situationen är extra sorglig eftersom om djurparken hade gett båda ungarna till AMP när de blev kontaktade första gången, kunde båda ungarna ha rehabiliterats och vara ute i naturen.”

Pluto och Terra njuter av sina nya liv

Även om Pluto aldrig kommer att kunna leva fullt ut som en vild björn njuter han av vattnet och träden i reservatet i Zarnesti. Tillsammans med sin mamma Terra tillbringar han sina dagar med att undersöka omgivningens natur i karantänen tills det är dags att flytta ut i det stora reservatområdet tillsammans med reservatets andra björnar.Sedan 2006 har vi totalt räddat 81 björnar i Rumäninen från usla förhållanden i fångenskap. Idag lever de ett bra björnliv i en naturlig omgivning i Zarnesti-reservatet.

Läs mer om vårt arbete för björnar >>

Läs mer..