Vilda djur räddade från liv som fotorekvisita i Peru

Vilda djur räddade från liv som fotorekvisita i Peru

Nyheter

Efter att vi slagit larm om vilda djur som rövats från Amazonas regnskog och fått eländiga liv som fotorekvisita i ökända turistfällan i Puerta Alegria, Peru, inleddes en räddningsaktion.

Räddningen av över 40 vilda djur, som sengångare och manat (sjöko), leddes av peruanska myndigheter och organisationen Entropika.

Det var vår banbrytande rapport ‘Close up on cruelty’  2017, som visade grymheterna som dessa djur utsätts för. Den innehåller detaljer om hur olika djurarter behandlades och inriktade sig på två anläggningar varav den ena var den i Puerto Alegria, Peru, där räddningsaktionen ägde rum.

Rapporten visar detaljerat hur djur rövas illegalt från naturen och utnyttjas av oansvariga researrangörer för att tjäna pengar. Djuren tvingas genomlida stressande fysisk kontakt med turister hela dagarna för fotografering, lever i burar eller små inhägnader, har sår och skador efter att ha blivit illa behandlade och blir i vissa fall till och med slagna.

Vi gläds åt att vårt arbete verkligen gör skillnad och kan inspirera andra, säger Julia Engqvist, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Djuren räddades kort innan jul och har flyttats till olika anläggningar där de tas om hand och får veterinärvård för eventuella skador och sjukdomar. Sedan utvärderas om djuren kan rehabiliteras och återvända till naturen eller om de behöver livslång tillsyn på ett reservat. Flera av arterna är utrotningshotade.

Det här är en fantastisk framgång för djuren som levde under så fruktansvärda förhållanden bara för att roa turister. Vi gläds åt att Perus myndigheter och organisationen Entropika har agerat för att stoppa utnyttjandet och gratulerar alla inblandade, säger Dr. Neil D’Cruze, som är rådgivare för frågor som rör vilda djur på World Animal Protection. 

Det är enkelt. Utan stöd från hängivna människor som du skulle vi inte kunna skydda djuren.

Läs mer..