Veterinären Murillo har hjälpt djur under 60 katastrofer

Veterinären Murillo har hjälpt djur under 60 katastrofer

Nyheter

Dr Juan Carlos Murillo är den som arbetat längst av alla våra veterinärer inom katastrofhantering. När han var en liten pojke drömde han om att bli den verkliga Dr Dolittle – den påhittade veterinären som kunde tala med djur.

Så han bestämde sig för att genom att hjälpa familj och vänner försöka göra verklighet av drömmen.

Från unga år hjälpte han till på bondgårdar på landsbygden i Costa Rica och arbetade som volontär på veterinärkliniker och hundstall, där han tog med hundarna ut på promenad och städade burarna.

”Och när mina hundar behövde gå till veterinären stod jag alltid längst fram och tittade på och hjälpte till när jag kunde,” förklarar han.

Så småningom antogs Juan Carlos till veterinärutbildningen vid Costa Ricas universitet. Och även om han inte riktigt kan tala med djur som Dr Dolittle så har han sedan dess ägnat sitt liv åt att skydda dem.

1015683_disaster_veterinary_murillo

Livsavgörande arbete

Sedan juni 2000 har hans karriär på World Animal Protection fört honom till fler än 60 katastrofer i 40 olika länder – tsunamier, jordbävningar, vulkanutbrott, torka och översvämningar. Hundratusentals djur har honom att tacka för sitt liv. Men Juan Carlos ser sina prestationer som en bagatell och som något så enkelt som att uppfylla sin personliga tro på vikten av gott arbete.

”Varje gång jag behandlar ett djur och ser det glada leendet från dess ägare känner jag att det är det mest givande ögonblicket. Jag är välsignad med möjligheten att göra något som frambringar ett leende.”

1016024_disaster_veterinary_murillo

En chockerande syn

Men några av de katastrofer som Juan Carlos har varit med om var så förödande att ett leende varit långt borta. Ett av hans svåraste uppdrag var när han arbetade på Haiti efter jordbävningen i januari 2010.

”Jordbävningar är så chockerande när man inser antalet olyckor. Det ser ut som en krigszon – människor och djur som kämpar för sina liv. Att se hungriga hundar äta från lik på Haiti var ett av mina svåraste ögonblick.”

Juan Carlos arbetade på Haiti tillsammans med regeringstjänstemän månader i sträck för att vaccinera husdjur och lantbruksdjur mot sjukdomar och behandla deras skador.

1010229_disaster_veterinary_murillo

Hitta Lucky

Det var under efterdyningarna från den haitiska jordbävningen som Juan Carlos mötte det djur han minns mest från de hundratusentals han har hjälpt.

”Lucky blev som en symbol för vårt arbete på Haiti. Han var som någon som hade överlevt tusen strider. Det var så svårt för honom på gatan. Oavsett vad han gjorde för att överleva var han så vänlig och snäll. Även om vi inte hade någon mat ville han fortfarande vara med oss."

Att se framåt

På senare tid har Juan Carlos arbetat i Costa Rica och på Turks och Caicosöarna i efterdyningarna av orkanerna Nate och Irma, båda potentiellt farliga uppdrag. Men han säger att World Animal Protections katastrofträning har gjort att han inte är rädd. Hans förhoppning är att djurskydd vid katastrofer blir antaget av alla regeringar världen över.

”Jag tror starkt på att vi sattes till jorden för att skapa en bättre värld. När vi inser att alla levande varelser är beroende av varandra kommer vi förstå ansvaret att arbeta för allas välfärd.” 

Vill du vara med och stödja vårt arbete för djur i katastrofer?

Ge en gåva idag

Jag tror starkt på att vi sattes till jorden för att skapa en bättre värld. När vi inser att alla levande varelser är beroende av varandra kommer vi förstå ansvaret att arbeta för allas välfärd.

Läs mer..