Balkasars björnar får det bästa med ny ekologisk odling

Balkasarbjörnarna får det bästa med ny ekologisk odling

Nyheter

De anställda på vårt vackra reservat i Balkasar i Pakistan säkerställer alltid att deras älskade björnar, som räddats från brutaliteten som kamp- och dansbjörnar, får bästa möjliga omsorg.

Detta innebär bland annat att de får rätt mat, som hjälper dem att bygga upp sin styrka och hålla sig friska.

För att kunna säkerställa att björnarna har bra mat, och eftersom de lokala grödorna odlas med gödningsmedel och kemikalier, har Balkasar ett nytt och spännande projekt på gång - en egen ekologisk gård på fyra hektar. Det är tack vare gåvor från människor som stödjer World Animal Protection som vi kunde köpa den nya marken till gården.

Madeeha Manzoor på vår partnerorganisation Bioresource Centre of Pakistan (BRC), som sköter reservatet, berättar att arbetet går bra men det har inte varit helt lätt eftersom området består av främst sandsten.

"Marken är ganska dålig eftersom det finns mer sandsten än jord. Men vi gör växtrotation för att berika jorden. Det betyder att vi använder grönsaker som är rika på kväve och sedan ett biokol som är gjort av gräs för att göra marken mer bördig."

Hon berättar att de under de senaste månaderna har utjämnat, plogat, byggt några stigar och en vattenreservoar. Reservoaren kommer att fyllas med vatten från floden som går genom reservatet. Vattenreservoaren är extra viktig eftersom området är mycket torrt.

1017766

Gott mellanmål: Balkasars björnar kommer snart att äta reservatets egenodlade ekologiska mat.

De grödor som ska planteras är bland annat:

  • Lin - oljan från linfrön som används i olika livsmedel håller björnarnas päls glansig
  • Neemträd - neem är ett naturligt insektsmedel som skyddar björnarna från insektsbett
  • Spenat, morötter, rädisor, lök, squash, kål och majs 
  • samt andra viktiga källor till kostfiber för björnarna

Mat kan vara kul

"Grödor som majs, lin och kål är bra på fler sätt än bara som livsmedel. Vi ger björnen hela växten att äta och då blir själva ätandet en intressant och kul aktivitet för dem. Det är också jättekul att titta på när de tampas med att till exempel äta en hel majsstjälk med stor koncentration och intresse", förklarar Madeeha.

Hon minns ett besök nyligen av universitetsstudenter som blev helt fascinerade av synen av björnar som äter majs - bladen äts vanligtvis i Pakistan av getter. "En av eleverna frågade mig: Konverterar du getter till björnar eller björnar till getter? Skrämmande nog tror jag att hon menade allvar."

Madeeha berättar att grödor alltid har odlats i liten skala på Balkasar och andra produkter har köps in lokalt. Vete som är huvudbeståndsdelen i mycket av björnens mat har köps in från en ekologisk gård i Rajanpur i Sindh-provinsen. Men tack vare hjälp från World Animal Protections supportrar har man kunnat köpa jordbruksmarken och nu har björnarna tillgång till ännu mer ekologisk mat.

1017773

Vackra Balkasar: Reservatet och den tillhörande marken.

Doktor Fakhar-i-Abbas, BRC:s chef och en framstående biolog som har räddat fler än 100 björnar från brutalt djurplågeri sedan 1990-talet har ett stort intresse för odlingen.

"Han leder projektet, väljer grödorna och följer regelbundet tillväxten. Han är inte en växtforskare, men han älskar att hålla saker ekologiska eftersom han tror att en hälsosam kost kommer att minska mängden medicin som björnarna kan behöva”, säger Madeeha.

Den nya odlingen förväntas vara färdigplanterad och i drift i september.

Läs mer..