A dog in Kenya who has just been vaccinated against rabies

Internationella rabiesdagen: Vi stoppar rabies och räddar hundliv

Nyheter

Över 20 miljoner hundar mister varje år livet eftersom människor fruktar att de sprider rabies. I dag den 28 september är det Internationella rabiesdagen och vi firar att vi har räddat tusentals hundar genom att vaccinera dem.

Rabies är en skrämmande sjukdom. Varje år dör över 55 000 människor av rabies – det motsvarar 150 dödsfall om dagen. I omkring 99 % av dem har personen smittats av genom att bli biten av  en rabiessmittad hund.

I ett försök att kontrollera spridningen av sjukdomen tar många regeringar och byar till massavlivningar av hundar. Avlivningarna sker ofta med plågsamma metoder där hundarna exempelvis slås ihjäl med påk, gasas ihjäl eller förgiftas med långsamt verkande gift.

Massavlivningarna är inte bara brutala – de är också verkningslösa. De stoppar inte spridningen av rabies – det gör bara vaccinationer. Om minst 70 % av hundarna i ett område är vaccinerade räcker det för att hindra att sjukdomen sprids.

Vaccinationer räddar både hund- och människoliv

Bali, Bangladesh och Tanzania är bara några av de platser som vi har haft stor framgång med att minska antalet rabiessmittade människor genom att vaccinera hundarna. Därmed har vi visat myndigheterna och lokalbefolkningen att det inte är nödvändigt att avliva hundarna för att stoppa denna förfärliga sjukdom.

vaccinerede-hunde-kenya

Läs mer om våra framgångar med rabiesvaccinationer av hundar i hela världen.

Stöd vårt arbete med att vaccinera hundarna mot rabies.

Massvaccinering är inte bara effektivt mot rabies - det motverkar även rädslan för rabies och en negativ syn på hundar. Det minskar risken för att hundarna blir offer för massavlivningar.