Et æsel der har fået hjælp i Palæstina

Beduinernas åsnor i Palestina får hjälp

Nyheter

Ett kort liv med mycket lidande. Det brukade vara ödet för många av åsnorna hos beduiner i Palestina. Nu har åsnorna fått hjälp och deras ägare har lärt sig att ta väl hand om dem.

Den åttaårige åsnan Menwer hade mycket ont. Hans huvud, rygg och ben var täckta med skabb och han hade ett smärtsamt trycksår på ryggen.

Menwer är en av 60 åsnor hos beduiner i Wadi Al Pages 30 km väster om Betlehem. Tills nyligen fick åsnor inte någon veterinärhjälp när de var sjuka och deras ägare visste inte hur man skulle ta hand om dem. Många av åsnorna var lika sjuka som Menwer, och de flesta av dem fick inte leva särskilt länge.

Menwer återhämtar sig snabbt

Åsnan Menwer återhämtar sig nu riktigt snabbt från skabb och plågsamma trycksår tack vare Tarik, som är ny assistent för vårt gemensamma åsneprojekt i Palestina. Tarik hjälpte Menwer och Namar, Menwers 14-åriga ägare, efter att han avslutat sin utbildning med vår partnerorganisation Palestine Wildlife Society (PWLS) i september. All antibiotika och vitamininjektioner som han fick av Dr Yousef från PWLS, och Tariks råd om hur Namar ska se efter sin åsna, har verkligen lönat sig. 

Den lugna grå åsnan ser frisk ut och hans skabb har försvunnit. Trycksåret som orsakades av en dåligt packad sadel är helt läkt. Tack vare Tariks hjälp kommer Namar att ha kunskap för att se till att Menwer inte får trycksår i framtiden.

”Familjer i det här området äger en eller två åsnor och är väldigt beroende av dem, särskilt när det kommer till dagliga sysslor. Till exempel hämta vatten en mil bort, för transporter eller hämta ut paket på marknaden. De arbetar hårt och spelar en stor roll i det här samhället”, säger Tarik.

Tarik lever nära Wadi Al Sider och studerar i Betlehem. Han berättar att han hade hört talas om Human Behaviour Changeprojektet från en annan assistent i området och gillade de djurvälfärdsidéer de pratade om. Hans vän bjöd in honom att ta del av projektet och hjälpte honom att komma i kontakt med PWLS.

Förändrar attityderna

Tarik är en av 23 assistenter som har blivit utbildade sedan 2009 i Palestina. De hjälper åsnor och deras ägare i det här fattiga området. Han säger att han ibland tycker att det är svårt att få människor att säga ja till djurvälfärden eftersom alla inte ser det som viktigt.

”Men jag fortsätter berätta för dem varför de borde ändra åsikt”, säger han. ”Det finns mer medvetenhet nu och särskilt när PWLS har en mobil klinik som kommer till ägarna. Alla ägare tackar mig efteråt eftersom de vet att det var jag som fick dit den. Det är en väldigt stor hjälp eftersom jag inte kan behandla djuren själv utan bara kan berätta för dem hur de ska se efter dem på bästa sätt.” 

Men innan PWLS-projektet fanns hade åsnorna i Wadi Al Sider ingen veterinärvård över huvud taget och deras ägare förstod inte hur de skulle se efter dem. Följden blev att många åsnor led på samma sätt som Menwer och fick inte leva särskilt länge. Sedan projektet utökades till detta område har åsnor behandlats av den mobila kliniken och 30 ägare haft kontakt med Tarik. Deras framtid i det här uttorkade och bergiga landskapet ser redan ljusare ut. 

Namar är väldigt stolt över sin åsnas goda hälsa och tacksam för hur Tarik har hjälpt honom att uppnå det genom regelbundna besök. Tarik följer upp framstegen och finns som stöd och hjälp.  

”Vi behöver hjälp för våra åsnor och nu har Tarik hjälpt oss att förstå att vi måste se efter dem bättre om de ska hjälpa oss i vårt dagliga arbete”, förklarar han. 

Läs mer om vårt arbete för arbetsdjur >>

Sedan projektet inleddes i området har åsnor behandlats av den mobila kliniken och 30 ägare haft kontakt med Tarik. Deras framtid i det här uttorkade och bergiga landskapet ser redan ljusare ut.