Fotografiska: The Pet Show

Kärleksfull fotoutställning om husdjur

Nyheter

Vem var först med att tassa in i ditt hjärta? Din första katt? Hundvalpen eller kanske marsvinet med så pigg och vänlig uppsyn. För visst har våra fyrbenta familjemedlemmar en helt unik plats, både i våra hem och i våra hjärtan? 

”Hand mot tass, hud mot päls. Människa och husdjur, ett oskiljaktigt band.” Så står det att läsa på Fotografiskas hemsida, om utställningen.

The Pet Show fångar just detta, kärleken till sällskapsdjuret. Utställningen pågår veckan ut, till och med 13 februari, och kan vara nog så passande att fira släppta restriktioner med. Här sätts djuren i centrum och hyllas av 27 konstnärer med fler än 140 verk. 

Djur har, sedan länge, en viktig plats i våra liv. Bara här i Sverige fanns det förra året sällskapsdjur i var tredje hem. Omkring 1,4 miljoner katter och över 900 000 hundar. Den vanligaste fyrbenta familjemedlemmen är med andra ord katten, tätt följt hunden. Fördelningen återspeglas också i The Pet Show, som mest fokuserar på just katt och hund. Men även andra djur som undulater och marsvin tar plats i utställningen. 

African Grey Parrot kept in a cage

Fotoutställning: The Pet Show på fotografiska 

The Pet Show kliver rakt in i hjärtat och väcker minnen som slumrat. Första katten, hon som likt en skugga va precis bakom under promenaderna. Katten som kunde kramas, eller marsvinet som kvittrade som en kanariefågel.

”Innan man har älskat ett djur, förblir en del av själen sovande” står det att läsa på en av Fotografiskas väggar, av Anatole France. Och visst är det så, min själ är klarvaken. Hur är det med din? 

Undvik exotiska husdjur

Något som inte tas upp på utställningen, men ligger som en liten orosfågel i magen, är problemen med de exotiska husdjuren. Vi som arbetar med att stoppa handeln med vilda djur har sett avigsidorna med tigrar som hålls nästan som husdjur på bakgårdar, papegojor som fångas in med lim på grenar och reptiler som hålls i helt onaturliga förhållanden.

African Grey Parrot kept in a cage

Exotiska husdjur hör hemma i det vilda

Vi vet att människor ofta köper exotiska husdjur eftersom de älskar djur. Djur ger oss glädje, så det är förståeligt att vi vill att de ska finnas i våra hem. Men det finns inte något vilt djur som kan få sina behov helt tillgodosedda när det hålls som husdjur. Många hålls i utrymmen som är ofantligt mycket mindre än deras naturliga miljö, vilket innebär att de inte kan bete sig naturligt.

Många ägare till exotiska husdjur är omedvetna om lidandet som deras djur uthärdar. Vi uppmanar alla att uppskatta och respektera vilda djur där de hör hemma – i det vilda. Vi bör bara dela våra hem med djur som tämjts under tusentals år för att bli våra följeslagare och vars behov kan tillgodoses som husdjur. 

Men det går ändå att njuta av utställningen och se alla dessa människor som vill ge sina husdjur det bästa liv som finns. Och vi får ta vid och sprida information om hur man gör just det.

Vilda djur – inte husdjur

Djur har, sedan länge, en viktig plats i våra liv. Bara här i Sverige fanns det förra året sällskapsdjur i vart tredje hem.

Läs mer..