Vilda djur - inte husdjur

Varje år fångas miljontals djur in från det vilda, eller föds upp i fångenskap, bara för att bli någons husdjur. Våra hem passar inte som hem åt vilda djur. 

Ormar, papegojor, leguaner, sköldpaddor och till och med uttrar – det är några av arterna som lider som husdjur runt om i världen. Den illegala handeln med exotiska husdjur är enorm men lagligheten är egentligen inte det viktigaste, inte heller om djuret är fött i fångenskap eller infångat från naturen – det är djurplågeri. Och handeln växer snabbt. 

Det finns både legala och illegala sidor av handeln med exotiska husdjur. Men oavsett om djuret är fött i fångenskap eller är infångad från naturen innebär det lidande. Och handel med vilda djur växer i snabb takt.

Det finns inte något vilt djur som kan få sina behov helt tillgodosedda när det hålls som husdjur. Många hålls i utrymmen som är ofantligt mycket mindre än deras naturliga miljö, vilket innebär att de inte kan bete sig naturligt. Ofta får inte exotiska husdjur rätt föda, även om ägarna gör sitt yttersta.

Den globala handeln med exotiska husdjur är djurplågeri!

African grey parrot kept as a pet in captivity - World Animal Protection - Wildlife. Not pets

Varför är det dåligt att ha ett exotiskt husdjur? 

 • De grundläggande behoven kan inte tillgodoses: Minst 75% av de ormar, ödlor och sköldpaddor som hålls som husdjur dör inom ett år 
 • Brutal avel i fångenskap: Avel i fångenskap kan ge kungspytonormar allvarliga genetiska skador 
 • Otillräcklig näring: Gröna leguaner i fångenskap kan få benskörhet av felaktig kost 
 • Kontakt med människor: Människors hantering av indiska stjärnsköldpaddor kan ge sjukdomar och till och med leda till döden 
 • Instängda i små utrymmen: Grå jako flyger flera mil dagligen i det vilda  

Dessa djur lider under lång tid redan innan de kommer fram till våra hem. Många av dem kvävs och dör innan de ens kommit fram till djuraffären. Ofta transporteras de långa sträckor och tas till länder som ligger väldigt långt från deras naturliga hemvist. Tjuvjägare dödar ofta beskyddande utterföräldrar, så att ungarna kan tillfångatas och säljas. 

Välj ett tamt djur i stället 

Vi vet att människor ofta köper exotiska husdjur eftersom de älskar djur. Djur ger oss glädje, så det är förståeligt att vi vill att de ska finnas i våra hem.

Många ägare till exotiska husdjur är omedvetna om lidandet som deras djur uthärdar. Vi uppmanar alla att uppskatta och respektera vilda djur där de hör hemma – i det vilda. Vi bör bara dela våra hem med djur som tämjts under tusentals år för att bli våra följeslagare och vars behov kan tillgodoses som husdjur. 

Bara tama djur ska hållas i hemmiljö

Sköldpaddor rövas från det vilda och utnyttjas i handeln med vilda djur. vWorld Animal Protection -Vilda djur - inte husdjur

Om du redan är ägare till ett exotiskt husdjur

Vissa exotiska husdjur lider mindre än andra i fångenskap men inget vilt djur kan få alla sina behov tillgodosedda i människors hem. Bara tama djur som exempelvis hundar och katter kan hållas i hemmiljö, då deras behov är lättare att tillgodose.

Om du redan äger ett exotiskt husdjur bör du be en expert om råd hur du ska kunna tillgodose djurets behov, om du inte redan har gjort det. Ge ditt djur bästa möjliga liv så länge du kan.

Vad du aldrig ska göra är att släppa ut ett exotiskt husdjur i ett nytt ekosystem. De flesta djur är inte utrustade att klara sig i nya omgivningar utan riskerar att dö av svält, av ett klimat de inte är anpassade för eller dödas av rovdjur. De som överlever kan ge en skadlig påverkan på de infödda arterna och deras ekosystem.

För att hjälpa till att hålla vilda djur där de hör hemma uppmanar vi dig att inte köpa fler exotiska husdjur eller avla på de du har.

Rövade från det vilda

Grå jako. Illegal handel med exotiska djur. World Animal Protection Sverige. Vilda djur - inte husdjur.

Tjuvjägare använder flera grymma knep för att locka dessa intelligenta fåglar till sina fällor. Tjuvjägarna utnyttjar papegojornas sociala natur och använder fastbundna ”lockfåglar” för att locka vilda fåglar ner i nät eller till trädgrenar som dränkts in med ett kraftfullt lim. Infångade och stressade får de sedan sina vingar avhuggna så att de inte kan fly. Tjuvjägarna trycker sedan ner dem i små boxar.

Dör under transport

Efter en lång och plågsam resa ut ur djungeln trängs papegojorna ihop i en större container tillsammans med dussintals andra illegalt infångade fåglar. De flesta av dessa papegojor kommer att dö innan de ens når flygplanet. llegal jakt på exotiska husdjur har minskat de vilda populationerna av grå jako med upp till 99% i vissa områden. Om denna stora efterfrågan på grå jako som husdjur fortsätter kan dessa fantastiska djur försvinna helt från det vilda.  

Djurplågeri och lidande är oundvikligt när vilda djur fångas in eller föds upp i fångenskap, transporteras och hålls som husdjur i människors hem. Grå jako är den mest smugglade vilda fågeln i världen. För dem innebär ett liv i fångenskap ett liv i misär. 

Illegalt infångade och transporterade grå jako:

 • Får sina vingar brutalt avhuggna
 • Trängs in i små, smutsiga containrar
 • Har en dödlighet på 66% innan de ens når transportplanen
 • Lider ett helt liv, om de överlever transporten