Vilda djur - inte husdjur

Varje år fångas miljontals djur in från det vilda, eller föds upp i fångenskap, bara för att bli någons husdjur. Våra hem passar inte som hem åt vilda djur. 

Ormar, papegojor, leguaner, sköldpaddor och till och med uttrar – det är några av arterna som lider som husdjur runt om i världen. Den illegala handeln med exotiska husdjur är enorm men lagligheten är egentligen inte det viktigaste, inte heller om djuret är fött i fångenskap eller infångat från naturen – det är djurplågeri. Och handeln växer snabbt. 

Det finns inte något vilt djur som kan få sina behov helt tillgodosedda när det hålls som husdjur i ett privat hem. Varken utrymmet eller friheten som djuret skulle ha i naturen finns.

Många hålls i utrymmen som är ofantligt mycket mindre än deras naturliga miljö, vilket innebär att de inte kan bete sig naturligt. Ofta får inte exotiska husdjur rätt mat även om ägarna gör sitt yttersta. Enkelt uttryckt, om de inte är i det vilda lider djuren på något sätt. 

Den globala handeln med exotiska husdjur är djurplågeri!

Varför är det dåligt att ha ett exotiskt husdjur? 

  • De grundläggande behoven kan inte tillgodoses: De flesta av de ormar, ödlor och sköldpaddor som hålls som husdjur dör inom ett år 
  • Avel i fångenskap kan ge kungspytonormar allvarliga genetiska skador  
  • Gröna leguaner i fångenskap kan få benskörhet av felaktig kost 
  • Människors hantering av indiska stjärnsköldpaddor kan ge dem sjukdomar och till och med leda till döden 
  • Grå jako flyger flera mil dagligen i det vilda och lider när de är instängda

Dessa djur lider under lång tid redan innan de kommer fram till våra hem. Många av dem kvävs och dör innan de ens kommit fram till djuraffären. Ofta transporteras de långa sträckor och tas till länder som ligger väldigt långt från deras naturliga hemvist. Tjuvjägare dödar ofta beskyddande utterföräldrar, så att ungarna kan tillfångatas och säljas. 

Välj ett tamt djur i stället 

Vi vet att människor ofta köper exotiska husdjur eftersom de älskar djur. Djur ger oss glädje, så det är förståeligt att vi vill att de ska finnas i våra hem. 

Många ägare till exotiska husdjur är omedvetna om lidandet som deras djur uthärdar. Vi bör bara dela våra hem med djur som tämjts under tusentals år för att bli våra följeslagare och vars behov kan tillgodoses som husdjur. 

Bara tama djur ska hållas i hemmiljö

Om du redan är ägare till ett exotiskt husdjur

Vissa exotiska djur lider mindre än andra i fångenskap men inget vilt djur kan få alla sina behov tillgodosedda i människors hem! Bara tama djur som exempelvis hundar och katter ska hållas i hemmiljö, då deras behov är lättare att tillgodose. Om du redan äger ett exotiskt husdjur bör du be en expert om råd hur du ska kunna tillgodose djurets behov, om du inte redan har gjort det. Ge ditt djur bästa möjliga liv.

Vad du aldrig ska göra är att släppa ut ett exotiskt husdjur i ett nytt ekosystem. De flesta djur är inte utrustade att klara sig i nya omgivningar utan riskerar att dö av svält, av ett klimat de inte är anpassade för eller dödas av rovdjur. De som överlever kan bli en invasiv art med skadlig påverkan på de infödda arterna och deras ekosystem. För att hjälpa till att hålla vilda djur där de hör hemma uppmanar vi dig att inte köpa fler exotiska husdjur eller avla på det du har.

Rövade från det vilda

Rövade från det vilda

Tjuvjägare använder flera grymma knep för att locka dessa intelligenta fåglar till sina fällor. Tjuvjägarna utnyttjar papegojornas sociala natur och använder fastbundna ”lockfåglar” för att locka vilda fåglar ner i nät eller till trädgrenar som dränkts in med ett kraftfullt lim. Infångade och stressade får de sedan sina vingar avhuggna så att de inte kan fly. Tjuvjägarna trycker sedan ner dem i små boxar.

Dör under transport

Efter en lång och plågsam resa ut ur djungeln trängs papegojorna ihop i en större container tillsammans med dussintals andra illegalt infångade fåglar. De flesta av dessa papegojor kommer att dö innan de ens når flygplanet. Eftersom Turkish Airlines inte kontrollerar dessa containrar kommer de med ombord och kan fraktas ut ur landet. Illegal jakt på exotiska husdjur har minskat de vilda populationerna av grå jako med upp till 99% i vissa områden. Om denna stora efterfrågan på grå jako som husdjur fortsätter kan dessa fantastiska djur försvinna helt från det vilda.  

Djurplågeri och lidande är oundvikligt när vilda djur fångas in eller föds upp i fångenskap, transporteras och hålls som husdjur i människors hem. Grå jako är den mest smugglade vilda fågeln i världen. För dem innebär ett liv i fångenskap ett liv i misär. 

Illegalt infångade och transporterade grå jako:

  • Får sina vingar brutalt avhuggna
  • Trängs in i små, smutsiga containrar
  • Har en dödlighet på 66% innan de ens når transportplanen
  • Lider ett helt liv, om de överlever transporten

Illegalt infångade grå jako lider ett helt liv, om de överlever transporten

Skriv under

Skriv ditt nummer utan bindestreck, ex: 0705842132. Vi är skyldiga att ha uppdaterade uppgifter i våra system och mobiltelefonnummer är en unik uppgift som hjälper oss att t.ex. hantera dubbletter

Genom att skriva under godkänner du att ta emot utskick från oss. Du kan när som helst avregistrera dig från att få fler utskick.

Vi hanterar och skyddar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i integritetspolicyn

0

Turkish Airlines måste ta ansvar

Tjuvjägare använder Turkish Airlines flygplan för att smuggla grå jako illegalt. Genom att inte kontrollera sin last, eller utbilda sin personal, sviker Turkish Airlines dessa vilda djur som tvingas utstå ofantligt lidande.

Hjälp oss att stoppa Turkish Airlines samtliga transporter av vilda fåglar, till dess att vi vet med säkerhet att grå jako och andra skyddade fågelarter de transporterar inte sker illegalt.

Turkish Airlines har skrivit under ett avtal om att hjälpa till att stoppa den globala illegala handeln med vilda djur. Men vår undersökning avslöjar att de inte lever upp till det de lovat! Turkish Airlines ignorerar den plågsamma och illegala transporten av grå jako ombord på sina plan.

Uppmana dem att stoppa den plågsamma smugglingen av grå jako från Republiken Kongo.