Rapport från djurindustrins helvete i Brasilien

Rapport från djurindustrins helvete i Brasilien

Nyheter

Hur beskriver man känslan av att komma tillbaka till områden som för bara några dagar sedan var levande regnskog – och som nu är nedbränd och död? När man hör djur som förtvivlat försöker rädda sig undan bränderna? Eller följer en kos sista steg i livet mot slaktarens bultpistol?

World Animal Protection Sveriges generalsekreterare Roger Pettersson har tillsammans med vår ambassadör, bevarandefotograf Tom Svensson, besökt Brasilien. 

De ingick i ett globalt team som reste till Amazonas för att dokumentera människans påverkan på djuren och naturen. Stora områden av regnskog har bränts ner för att ge plats åt djurindustrin. Här berättar Roger om vad de upplevde på sin resa i det brandhärjade landskapet.

Sojafält

På väg in i Amazonas möts jag av enorma sojafält och fält med mängder av djur som ska bli kött. Köttet kommer att transporteras och säljas runt om i världen. Detsamma gäller sojan. Det mesta av sojan ska användas till djurfoder i de storskaliga djurfabrikerna världen över. 

På kvällarna och morgnarna tar djurtransporterna över.

Längs vägen möts jag hela tiden av lastbilar. Under dagarna är de fyllda av soja. På kvällarna och morgnarna tar djurtransporterna över. Djur får inte transporteras dagtid på grund av värmen. Längs vägarna ser jag trafikdödade djur.

Det ryker fortfarande ur marken

Vi stannar till vid ett inhägnat område där det fortfarande ryker ur marken. Det mesta är nedbränt. Några djur betar på grenar som fortfarande har några gröna blad. Deras kroppar är täckta av sot. Deras klövar trampar på den varma marken. 

Betar på nerbränd och sotig mark.

Att höra apor skrika i panik samtidigt som man ser bränderna framför sig och förstår att aporna är på andra sidan, slår igenom allt. Efter en stund upphör apornas förtvivlade skrik. En brandman som står bredvid mig säger att de förmodligen hittat en väg ut ur brandområdet. 

"Efter en stund upphör apornas förtvivlade skrik."

De större djuren gör oftast det – men värre är det med de mindre. De kan gå en plågsam död till mötes. Brandmännen beger sig in i skogen för att upprätta brandgator, som ska stoppa elden från att ta sig vidare och som även kan hjälpa djur ut ur området. De letar även efter skadade djur.

De större djuren gör oftast det – men värre är det med de mindre. De kan gå en plågsam död till mötes.

I detta område trängs ursprungsbefolkningen undan mer och mer. De berättar om en ojämn kamp med de stora företagsjättarna i djurindustrin. Förutom att bidra till avskogning sprider de också bekämpningsmedel, som även landar på deras marker och förgiftar dem. 

Hänsynslös affärsmodell

Vi besöker även ett slakteri. Djurtransporterna har redan lämnat av korna. Nu står de i fållor uppdelade efter ägare. En del har lagt sig ner och jag ser i deras ögon hur trötta de är. Jag bestämmer mig för att följa en av dem. 

Duschas med klorerat vatten.

Efter vistelsen i fållan förs hon in i en annan, där hon står och duschas med klorerat vatten. Jag känner den fräna, stickande doften i min näsa. Sedan den smala gången mot platsen där hon ska bedövas av en bultpistol. Hon backar flera gånger, men tvingas framåt. Sedan hör jag pistolen. 

Det jag möts av är till stor del orsakat av den rådande affärsmodellen med storskalig köttproduktion och djurfabriker världen över. Djurfabrikerna orsakar inte bara lidande för de djur som tvingas att leva i dem. De bidrar även till antibiotikaresistens och är en tickande bomb när det gäller sjukdomar och pandemier som sprids mellan djur och människor. 

Stora djurfabriker

Nu ser jag med mina egna ögon hur de även orsakar bränder och avskogning i Amazonas. Djuren i fabrikerna föds i stor utsträckning upp på den billiga sojan. Djurfabrikerna orsakar lidande hos vilda djur. De hotar ursprungsbefolkningar och deras rättigheter.  Det jag ser framför mig i Amazonas är i allt väsentligt orsakat av djurfabrikerna och de stora köttföretagen. Det jag ser är priset för billigt kött. Det jag ser är rovdrift. 

När jag kommer hem tar det några dagar innan jag tittar på de bilder och de filmer jag tagit. Tillsammans i teamet har vi säkert tusentals bilder, filmer och ett stort antal filmade intervjuer, som vi ska sprida världen över i våra kampanjer.
 
En av våra viktigaste arbetsuppgifter är att sätta stopp för djurfabrikerna och den hänsynslösa affärsmodell som många köttföretag använder sig av. Vi ska göra det för djurens skull. Men lika mycket för oss människor, för vårt klimat och vår gemensamma framtid. 

Vill du hjälpa djur?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i matindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djur! 

 

 


 

 

Det jag ser framför mig i Amazonas är i allt väsentligt orsakat av djurfabrikerna och de stora köttföretagen. Det jag ser är priset för billigt kött. Det jag ser är rovdrift.

Läs mer..