Ännu en våldsam vinter hotar Mongoliets djur

Ännu en våldsam vinter hotar Mongoliets djur

Nyheter

Vårt katastrofteam är på väg till Mongoliet. Här kom vintern nästan två månader för tidigt och har redan täckt mer än halva landet i snö. Tusentals getter, får och andra djur riskerar att dö.

En stor del av Mongoliets befolkning lever som nomader på stäpperna tillsammans med sina djur. Den tidiga och våldsamma vintern har gjort det svårt för djuren att ta sig fram genom snön för att nå gräset som ska hålla dem vid liv de närmaste månaderna.

Om djuren dör är det katastrofalt – inte bara för djuren själva men också för deras ägare, eftersom de är beroende av sina djur för att överleva. 

1016916

Katastrofen har pågått i över ett år 

Djuren är redan svaga efter att Mongoliet förra året drabbades av en ”dzud” – en extremt hård vinter följd av en mycket torr sommar.

Dagstemperaturen under vintern uppgick till minus 25 grader och under natten blev det ännu kallare. Både människor och djur riskerade att dö av kylan. Sommarens torka förvärrade situationen ytterligare för nomaderna eftersom de inte kunde samla något hö eller annat foder till sina djur inför den stundande vintern.

Nära en miljon nomader drabbades av dzuden som startade i slutet av 2015 och mer än en miljon djur dog. Vi åkte dit och tillsammans med Röda Korset hjälpte vi till att bygga vindskydd åt de mest utsatta djuren. Vi delade också ut mjölkpulver till nyfödda lamm och killingar och mineralstenar till de vuxna fåren och getterna. Totalt har nästan 225 000 djur klarat sig tack vare vår insats.

1016742

Så hjälper vi djuren och deras ägare

Meteorologerna förutspår att dzuden fortsätter i Mongoliets nordliga och östra delar. Kylan drabbar därför djuren och deras ägare hårt om vi inte gör något.

Vi vill sätta in hjälp till de mest utsatta djuren, så att de kan klara sig genom den långa vintern, och vi vill hjälpa deras ägare att klara sig under två års svåra väderförhållanden. Det gör vi genom att tillhandahålla pulvermjölk, fiskolja, vitaminer och mineralblock till nästan 15 000 får, getter, kor och hästar.

Vårt stöd ges i samarbete med Internationella Röda Korset, USAID och mongoliska Röda Korsets humanitära insatser.

Enkhjin Garid från Internationella Röda Korset berättar: ”Vi arbetar alla för att uppnå samma mål. I Mongoliet kan vi inte bara hjälpa människorna, vi vill också hjälpa deras djur.”

 

Hjälp oss att hjälpa djur som drabbas av katastrofer - ge en gåva idag >>

Du kan också SMS:a "Skydda Djuren" till 72970, så skänker du 150 kr till vårt arbete för djur drabbade av katastrofer. Eller swisha valfri summa till 9001744, skriv då "Katastrof" som meddelande.

Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

Läs mer..