Vi utökar arbetet med att stoppa gallfarmerna

Vi utökar arbetet med att stoppa gallfarmerna

Nyheter

I Myanmar är björngallfabriker relativt nytt men växande hot mot landets björnar. Vi har påbörjat ett nytt projekt i landet för att stoppa gallindustrin och rädda björnarna.

Efter stora framgångar med vårt arbete för att stoppa gallindustrin i Sydkorea och Vietnam utökar vi nu vårt arbete till Myanmar.

Här vill vi förhindra att industrin expanderar, så att vi på effektivast möjliga sätt kan rädda krag- och malajbjörnarna från att utsättas för fruktansvärt lidande.

Björnarna i naturen är hotade

Både kragbjörnen och malajbjörnen lever fria i naturen i Myanmars skogar men i hela Sydostasien hotas de av efterfrågan på deras galla. Gallan är en ingrediens i traditionell asiatisk medicin, där den anses vara ett universalmedel som ska skydda från allt ont.

1018427

På gallfabrikerna tillbringar björnarna hela sina liv i trånga burar. De tappas regelbundet på sin galla, vilket är extremt smärtsamt och kan ge dem bölder, inflammationer och vätskefyllda sår.

Det finns ingen officiell bedömning på hur många björnar som finns på gallfarmer i Myanmar. År 2016 genomförde vi en undersökning som visade att 120 björnar hålls på små gallfabriker och att antalet fabriker ökar.

En relativt ny industri i Myanmar

Björngalla och kroppsdelar från björnar säljs i Myanmar samt exporteras till Kina och andra länder. Enligt regeringen är det olagligt att jaga björnarna och hålla dem i fångenskap i gallfabrikerna - men det är inte olagligt i provinserna Shan och Wa. Det är här som de flesta gallfabriker finns.

Gallindustrin är dock ännu inte fast rotad i Myanmar, som den tidigare har varit i Sydkorea och Vietnam och fortfarande är i Kina. Med vårt samarbete med lokala partnerorganisationer hoppas vi kunna stoppa industrin och därigenom skydda tusentals björnar.

1013586

Vi vill ändra inställningen till björngalla

Tillsammans med institutionen OIKOS, som är en italiensk ideell organisation, har vi lanserat ett projekt som sprider kunskap om björnar bland lokalbefolkningen. Det ska förändra deras inställning till björnarna. Just nu ses många björnar som skadedjur och det leder till tjuvjakt och misshandel av björnar på gallfabriker. Informationsarbetet kommer att ske på skolor och genom workshops.

Arbetet med att förändra lokalbefolkningens inställning är bara det första steget mot att stoppa gallfarmerna i Myanmar. Vi undersöker vilka andra partnerorganisationer som kan hjälpa oss att uppnå detta mål.

Som en del av detta arbete finansierar vi The Biodiversity and Nature Conservation Association of Myanmar (BANCA). De kan hjälpa oss genom att:

  • Ge oss fördjupad kunskap om nuvarande lagstiftning, politik och tillämpning när det gäller jakt på björn samt gallfabriker
  • Hitta rätt intressenter i Myanmar, som kan bli viktiga personer och partners i kampen att få ett slut på gallindustrin
  • Göra kampanjer i sociala medier som skapar debatt

Vi har ett långsiktigt arbete framför oss i Myanmar. Men med våra omfattande erfarenheter från Vietnam och Sydkorea i bagaget vet vi att det är möjligt att bromsa den hemska gallindustrin.

Hjälp till att stoppa gallindustrin med björnar – stöd oss nu

På gallfabrikerna tillbringar björnarna hela sina liv i trånga burar.