En hund som lämnats kvar när Barbuda evakuerades och invånarna flyttats till grannön Antigua

Pressmeddelande: Karibiens djur kämpar för att överleva efter orkanen Irma

Nyheter

Barbuda – den lilla ön är en säregen plats där bara djuren finns kvar efter orkanen Irma. Läget för djuren är desperat. Djurkadaver ligger överallt och de som har överlevt får kämpa hårt för sin överlevnad.

World Animal Protection har flera team som rest till Antigua & Barbuda, Jamaica, St Maartens, Haiti och är även på väg till Turks- och Caicosöarna. Organisationen övervakar dessutom djurens behov och samarbetar med lokala djurorganisationer och veterinärer i andra karibiska länder på distans.  

Juan Carlos, som är ansvarig för World Animal Protections globala katastrofarbete, säger:

“Efter den starkaste orkanen över Atlanten någonsin måste vi prioritera vårt arbete. Vi är på väg till tre av de värst drabbade länderna för att rädda djuren som lider. Det första teamet har anlänt till Barbuda, som numera är en kuslig ö utan människor men med många djur som strövar omkring och försöker klara sig själva utan sina ägare.”

Djuren som lämnats ensamma på ön fick uppleva orkanen med vindstyrka på över 70 meter per sekund, som gör det omöjligt att stå upp. Skräp flyger omkring och vattennivån stiger. Det har medfört extrem stress, skador och sjukdomar. Katastrofteamet rapporterar om att läget är akut med får, getter, hästar, kor, grisar, vildåsnor och hundar överallt.

Steven Clegg, som ansvarar för katastrofarbetet på Barbuda, säger:

“Människor blev tvungna att evakueras efter att orkanen Irma förstört eller skadat 95% av alla byggnader. De fick inte ta med sig sina husdjur eller hade inga hem på Antigua att ta med sina värdefulla djur till. Vi arbetar oförtröttligt för att hjälpa djuren på denna ö där bara de finns kvar.”

Teamen samarbetar med lokala djurskyddsorganisationen Antigua and Barbuda Humane Society med att:

  • Ge djuren omedelbar veterinärvård och möta deras grundläggande behov, som mat, vatten och vindskydd.
  • Beräkna det långsiktiga behovet för djuren tillsammans med regeringarna i berörda stater.

Den långsiktiga återhämtningen av samhällen är nära förbunden med djurens välfärd. Samhällen och människor som påverkats av översvämningarna i Karibien är beroende av sin boskap för att få ekonomin att gå ihop när återuppbyggnadsarbetet börjar. Då kommer djuren att ge stabilitet inför framtiden.

World Animal Protection uppmanar regeringar att inkludera djur i sina nationella katastrofberedskapsplaner.

Filmer och bilder finns att få på begäran.

Läs mer om World Animal Protections arbete för djur i katastrofer >>

 

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden

Katastrofteamet rapporterar om att läget är akut med får, getter, hästar, kor, grisar, vildåsnor och hundar överallt.