Myrkotten fakta

Dömd smugglare i Vietnam hade tio ton djurdelar

Nyheter

Den globala handeln med vilda djur omsätter stora pengar och det förekommer en omfattande illegal handel. Ett tydligt exempel på det är att Aftonbladet nu rapporterar om en man som dömts till fängelse för att ha smugglat tio ton djurdelar till Vietnam.

Handeln med vilda djur är en internationell storindustri. Världshandeln styrs av efterfrågan på exotiska husdjur, traditionella mediciner, troféjakt, lyxprodukter gjorda av djurdelar och djur som underhållning. 

Den nu dömda mannen i Vietnam passar väl in i det här mönstret av storskalig handel. Han fick 13 års fängelse för att ha smugglat tio ton djurdelar – från noshörningar, elefanter, myrkottar och lejon.

Den vietnamesiska organisationen Education for Nature Vietnam hoppas nu att domen är början på hårdare tag för att minska den stora illegala handeln med vilda djur. En rapport från organisationen konstaterar att mellan 2018 och 2021 beslagtogs mer än 60 ton fjäll från myrkottar, elfenben och noshörningshorn i hamnar i Vietnam. Inga ansvariga har dömts efter de här beslagen.

Inte minst efterfrågan på traditionell medicin i Asien har lett till stor exploatering av vilda djur – som tjuvjakt på myrkottar och noshörningar. Skelettdelar från lejon i Sydafrika exporteras också för att användas som traditionell medicin i Asien.

Fjäll från myrkotten, som finns både i Afrika och Asien, används mycket i traditionell medicin i Kina och Vietnam. Den enorma efterfrågan har gjort dem starkt utrotningshotade. Uppskattningsvis över än en miljon myrkottar vildfångades mellan 2000 och 2013.

Var med och hjälp djuren!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurens lidande i Sverige och andra länder och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna. Med klimathotet från djurindustrins utsläpp och allvarlig smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp. Tillsammans skapar vi en djurvänligare och hållbarare värld.

Hjälp djuren

Den vietnamesiska organisationen Education for Nature Vietnam hoppas nu att domen är början på hårdare tag för att minska den stora illegala handeln med vilda djur.

Läs mer..