Ett återbesök hos Sierra Leones hundar

Ett återbesök hos Sierra Leones hundar

Nyheter

I höstas återvände vår medarbetare Vicky Emmett till Sierra Leone, två år efter sitt förra besök, för att följa upp vad som hänt sedan dess. Här är hennes berättelse:

“Trafiken är kaotisk… och överallt, i vartenda gathörn, ser jag hundar. Det finns runt 100 000 hemlösa hundar i Freetown, Sierra Leones huvudstad. Många av dem är i uselt skick och det finns så många valpar. Det är tydligt att vår hjälp behövs.

1020282

Hettan och fukten är kvalmig. Förhållandena är svåra för både människor och djur. Fattigdomen är utbredd och synlig, precis som soporna och avfallet. 

Unisa Bangura, en före detta hundägare boende i staden, berättar den sorgliga historien om sin hund, Big Man. Han var en mycket älskad och vanligtvis snäll hund som bet en granne. Big Man dödades av grannen som var livrädd att ha fått rabies. Sorgligt nog är en sådan reaktion vanlig och vårt arbete i Sierra Leone ska förhindra att detta sker.

1020263

Tonåriga Mary berättar att hon också har blivit biten av en hund. Lyckligtvis har hennes berättelse ett lyckligare slut än den om Big Man. Hon, hennes granne och familj visste att hunden hade blivit vaccinerad genom vårt projekt mot rabies som vi driver tillsammans med den lokala djurskyddsorganisationen Sierra Leone Animal Welfare Society (SLAWS). Därför behövde hunden inte dödas och Marys bett behandlades. Det är skönt att höra att vårt arbete redan räddar liv.

Jag fick följa med på en vaccinationsrunda och gladdes över hur många människor som kom dit och tog chansen att vaccinera sin hund. Många av dem är barn. Alla är ivriga att berätta hur viktiga vaccinationerna är för hundens hälsa – men också för människans. 

1020254

Wamed visar stolt upp sin hund Lion: 'Jag älskar min hund. Han skyddar mig och min familj. Jag är väldigt glad att han vaccinerats. Jag vill inte förlora honom,' säger han.

1020221

Utbildning är också viktigt för att stoppa rabies och vi samarbetar med flera skolor för att lära ut hur man ska undvika att bli smittad och vad man ska göra om man blir biten av en hund.

1020289

Jag kan se att det redan skett en attitydförändring gentemot hundarna jämfört med för två år sedan. Människor tar mer ansvar för sina hundar och lär sig hur man ska skydda dem.

I år hoppas jag, att vi med er hjälp, ska kunna vaccinera alla hundar i hela Freetown. Det blir spännande att följa det arbetet!”

Vill du ge ett bidrag till vårt arbete för världens hundar?

Ge en gåva idag