Why you shouldn't give exotic pets as gifts this holiday season

Vilda djur är inga julklappar

Nyheter

Vilda djur hör hemma i naturen, där de kan få utlopp för sina naturliga beteenden. Inte som sällskapsdjur åt människor. Hjälp till att skapa en god jul för de vilda djuren, genom att varken ge bort eller ta emot vilda djur som julklappar.

Julen ska ju vara en tid av fest och gemenskap, då vi umgås med nära och kära och ger julklappar till varandra. För djur som blivit offer för handeln med vilda djur, innebär julen tyvärr tvärtom en ökad risk för lidande. De riskerar att köpas och säljas som sällskapsdjur och hamna bland julklapparna.

De flesta som funderar på att ge bort vilda djur till jul vill säkert väl och är personer som tycker om djur. Men vad de då inte har klart för sig, är vilka svåra påfrestningar vilda djur utsätts för när vi människor bestämmer oss för att göra dem till våra sällskapsdjur.

1022086

Brutal storindustri

Handeln med vilda djur är i dag en mycket lönsam storindustri, som utsätter massor av djur för stort lidande över hela världen. Det finns inte några vilda djur som kan få sina behov helt tillgodosedda när de hålls som sällskapsdjur. Ett liv i fångenskap leder ofrånkomligen begränsningar, så att de inte får utlopp för sina naturliga beteenden. Ofta får exotiska sällskapsdjur inte rätt föda, även om ägarna försöker att ge dem det.

Ett tydligt tecken på vilket lidande det innebär för vilda djur att tvingas bli sällskapsdjur, är att de flesta ormar, ödlor och sköldpaddor som hålls som sällskapsdjur dör inom bara ett år. Många av dem dör innan de ens kommit fram till ägaren. Ofta flygs de till länder som ligger långt borta från de livsmiljöer de är anpassade till.

1016402

Över 500 arter av reptiler och 500 arter av fåglar fraktas över världen för att bli sällskapsdjur eller hamna i privatpersoners djurparker. Sociala medier har blivit en viktig förmedlare för handeln med vilda djur, något som vi i år har uppmärksammat i rapporten ”Cargo of cruelty”, som handlar om handeln med vilda djur från Afrika.

World Animal Protection uppmanar alla att tänka till ordentligt nu inför julen och inte önska sig eller ge bort några vilda djur som julklappar. Bidra inte till den grymma handeln som orsakar så mycket lidande: Vilda djur är inte sällskapsdjur.

Vilda djur inte husdjur

 

För djur som blivit offer för handeln med vilda djur, innebär julen tyvärr tvärtom en ökad risk för lidande.

Läs mer..