Ha Bui arbetar för att rädda gallbjörnar

Ha Bui arbetar för att rädda gallbjörnar

Nyheter

Sedan 2009 samarbetar vi med organisationen Education for Nature (ENV) i deras arbete för att stoppa gallfabriker i Vietnam

Björnar på gallfarmer sitter inspärrade under hela sitt liv i små burar. De tappas regelbundet på sin galla under plågsamma former. Vi stöttar ENV:s brottsenhet för vilda djur, som under förra året svarade på mer än 300 joursamtal och undersökte nästan 200 björnrelaterade brott.

Organisationen arbetar även hårt för att få regeringen och lokala myndigheter att ändra och stärka lagar som skyddar björnar och öka medvetenheten hos allmänheten.

Ha Bui, som är vice ordförande på ENV, berättar om en dag i sitt liv:

"06:00: Tillsammans med två poliser och tre volontärer lämnar jag kontoret i Hanoi för att besöka distriktet Phuc Tho. Det ligger i förorten och är ökänt för att hålla 180 björnar som töms på sin galla under fruktansvärda förhållanden på olika björnfarmer.

1020910


Talar ut: Ha Bui, ENVs vice direktör.

Att öka medvetenheten om djurplågeriet på gallfarmer och få över vietnameser på vår sida är centralt för vårt arbete. Så idag håller vi en utställning på marknaden i Gach. Jag ska även möta flera kommunchefer för att diskutera hur vi kan samarbeta för att stoppa björnfarmer i Vietnam, särskilt de värsta.

06:45: Vi anländer till marknaden. Det är en populär plats för lokalbefolkningen. De promenerar längs vägkanten för att köpa mat till sina familjer och vi ställer ofta ut här. Förra året organiserades mer än 30 evenemang där vi ökade medvetenheten bland allmänheten och samlade in 40 000 underskrifter från människor som ansluter sig och vägrar använda björngalla.

För att få bollen i rullning slösas ingen tid. Vi sätter upp utställningsbåset och lägger ut våra affischer om att skydda björnar samt klistermärken och annat material. Vi ser även till att våra meddelanden från radio och tv spelas upp på LCD-skärmen på 32 tum. Meddelandena är enkla. De lyfter fram det lidande björnarna går igenom, den illegala handeln med att sälja och köpa produkter som innehåller galla och hur konsumenterna kan bidra till att skydda björnarna.

07:30: Marknaden är redan full och livlig med hundratals människor. Våra tre volontärer är utrustade med kampanjkort som ska få människor att inte konsumera björngalla. Snart kommer de att gå in till butiksägare och kunder och övertyga dem om att skriva under korten och ta en titt på vår utställning.

1020909


Utbildning är viktigt: Teamet från ENV möter regelbundet lokalbefolkningen i staden och på marknaden och försöker få dem att inte använda produkter gjorda på galla.

Jag ser hur poliserna redan nu talar med nyfikna förbipasserande. De nämner de två olika björnarterna i Vietnam, hur björnindustrin påverkar dem och varför de behöver vårt skydd. Jag tror att det blir en fullspäckad dag för oss alla.

09:30: Jag är redo för mina möten. Jag lämnar utställningsarrangörerna till att städa undan och går till kontoret för Folkets Kommitté i kommunen Phuc Tho Town och Phung Thuong. Kommuncheferna, företrädare för Ungdomsföreningen, Kvinnoföreningen och Jordbruksföreningen välkomnar mig varmt. De är överens om att björnfarmer bör stoppas, men är tysta när det kommer till lösningar.

Tack och lov är jag redan beredd på detta. Jag ger några förslag till varje fackförening och till de två kommunerna om hur man kan påskynda ett förbud mot björnfarmer. Mina förslag innehåller bland annat konsekvent och regelbunden kommunikation med björnfarmsägare om att ett förbud ska ske i Vietnam. Jag betonar också att björnfarmsägare inte ska förvänta sig en ersättning. Direktkommunikation med ägarna tror jag är avgörande för att gallfarmer i Phuc Tho ska bli del av det förflutna.

13:15: Efter alla möten och en timmes åktur tillbaka från Phuc Tho har det blivit eftermiddag. Jag är äntligen på kontoret och kan sitta ner med mitt team och ha vårt dagliga möte. Det här mötet är en viktig ritual. Det tillåter oss att uppdatera varandra om våra framsteg och komma med nya idéer, både långsiktiga och kortsiktiga, för framtiden.

Idag diskuterar vi rekommendationer angående beslut 157 som är en viktig lagstiftning för skydd av björnar. Men det innehåller fortfarande inte det nödvändiga straffet som krävs för att kunna stoppa gallfarmer och björngalla helt.

Beslut 157, tillsammans med ett annat beslut som fokuserar på miljöanläggningar, kommer att vara avgörande i kampen för att stoppa björnfarmer.

1020911_crop


En räddad björnunge: Denna lilla björnen är nu trygg på räddningscentret Soc Son tack vare arbetet från polisen, ENV och räddningscentret.  

15:30: Vi får positiva nyheter! Poliser i provinsen Son La kontaktar oss om ett smugglingsfall. Någon fångades på bar gärning med att illegalt transportera en asiatisk svartbjörnsunge på sex kilo. Vår brottsenhet för vilda djur kontaktar omedelbart möjliga räddningscenter i hopp om att någon kan ta hand om honom. Lyckligtvis har räddningscentret Soc Son plats och vi kommer hjälpa till så att resan dit blir så trygg som möjligt för björnungen.

17:00: En medlem från nationalförsamlingens juridiska kommitté ringer och vill ha några klargöranden angående våra förslag om den nya strafflagen som vi skickade in till dem tidigare under veckan. De är nu i sista skedet innan de lägger fram lagförslaget. Jag har arbetat nära denna medlem under framtagandet och han frågar alltid om råd när det behövs.

Jag är väldigt glad när han säger att mina förklaringar gör det möjligt för honom att lägga fram förslagen för sin chef. Om de godkänns skulle det innebära att den maximala längden i fängelse för viltbrott skulle öka från sju till 15 år. Han säger även till mig att komma på nästa möte veckan därpå. Jag kommer definitivt att gå på det. Vilka positiva nyheter som avslutar en sådan här hektisk dag!"

Kort tid efter att Ha Bui skrev den här artikeln antog Nationalförsamlingen ENVs förslag och strafflagen är nu på gång. ENV ska följa upp hur den fungerar.

Hjälp oss skydda fler björnar från gallindustrin - ge en gåva till vårt arbete