Svälten drabbar tusentals betesdjur efter översvämningar i Thailand

Svälten drabbar tusentals betesdjur efter översvämningar i Thailand

Nyheter

Surat Thaniprovinsen har drabbats av översvämningar sedan slutet av november 2016. Nu har det äntligen slutat regna men området får fortfarande ta emot stora mängder vatten från grannprovinsen Nakohn Sri Thammarat.

Det mesta av gräset som djur kan beta har förstörts av översvämningsvattnet och tusentals betesdjur svälter. Runt 24 300 bönder och deras 34 000 djur har drabbats.

Vi har samarbetat med ansvarig myndighet (DLD) för att se till att 24 ton foder delas ut i två distrikt: Don Sak och Viengsra.  Naritsorn Pholperm, som är chefsveterinär i vårt katastrofteam, undersökte boskapen tillsammans med en annan veterinär.

1018553

Vi mötte två bönder vars boskap drabbats hårt av översvämningarna.

18 av hans kor svalt ihjäl

Eakaphol Chukaew är en 33-årig bonde som bor i Surat Thaniprovinsen. Han ägde tidigare 80 betesdjur men förlorade 18 av dem vid översvämningarna – de svalt ihjäl eftersom det inte fanns något att äta och inget rent vatten att dricka. Han har fortfarande problem att hitta mark där hans återstående 62 kor kan beta i trygghet – det mesta av gräset har förstörts av förgiftat vatten efter översvämningarna.

1018551

Vårt team såg till att Eakaphol Chukaew fick mat till sina djur. De såg ut att uppskatta den näringsrika kosten men såg skrämda ut av att ha människor omkring sig – det är tydligt att de är skärrade efter allt de tvingats gå igenom de senaste veckorna, särskilt som vattnet kom riktigt nära deras hus.

Vår veterinär Naritsorn Pholperm undersökte några av korna och upptäckte att flera hade obehandlade sår och de allra flesta var extremt magra. De fick extra vitaminer och deras sår behandlades.

Långvarig översvämning problemet

Somsak Thongkham är en 50-årig man som lever i provinsen Surat Thani. Han äger 18 kor, 10 vuxna och 8 unga. Somsak har haft tur under översvämningarna - eftersom hans mark är högt belägen var hans boskap säkra men de hade ändå väldigt lite betesmark och det syntes – alla djuren var extremt magra! 

1018552

- Det stora problemet var att översvämningen varade så länge – tre månader. Jag och andra bönder hade problem med att hitta näringsrikt foder åt våra djur och hade inte heller råd att köpa det. 

Somsak fick mat till sina djur som räcker en vecka. Vi gläds åt att det äntligen slutat regna och att vi tack vare våra supportrar kan hjälpa djuren – och deras ägare - att överleva under den värsta tiden.

Tack vare gåvor kan vi finnas på plats och hjälpa djuren vid naturkatastrofer som denna. Vill du också hjälpa till? Stöd vårt katastrofhjälpsarbete - ge en gåva idag >>

Du kan också SMS:a Animal 150 (för en gåva på 150kr) eller Animal 400 (en gåva på 400kr). Eller Swisha valfri summa till 9001744, skriv då "Katastrof" som meddelande. 

Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

Det stora problemet var att översvämningen varade så länge – tre månader. Jag och andra bönder hade problem med att hitta näringsrikt foder åt våra djur och hade inte heller råd att köpa det. - Somsak Thongkham, bonde i provinsen Surat Thani

Läs mer..