Ina - ny bjørn i det rumænske reservat

Björnen Ina känner friheten efter 20 år i fångenskap

Nyheter

Efter att ha levt på alldeles för liten yta i en rumänsk djurpark har björnen Ina nu många kvadratmeter att busa på i björnreservatet i Zarnesti.

I 20 år levde björnen Ina i en liten betonginhägnad tillsammans med sin syster Anca i Cozla Zoo i nordöstra Rumänien. Utrymmesbristen gjorde att de först började gruffa och sedan slåss med varandra. Djurparkschefen delade därför upp de båda syskonen så att de fick var sin halva av utrymmet.

I den ena platsen fanns en liten bassäng, i den andra fanns det inget annat att göra för björnen än att vanka fram och tillbaka. Var tredje dag bytte Ina och Anca plats. De slogs inte längre – men det var inte något bra björnliv.

Sätter press på djurparkerna

Djurskyddsorganisationer – som vår lokala partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) - har under flera år klagat på de eländiga förhållandena för björnarna. I slutet av förra året lyckades till slut AMP att övertyga myndigheterna om att agera och sätta press på djurparken. Ledningen gick med på att överlämna Ina till Zarnesti-reservatet, som AMP driver och vi finansierar.

Inas nya liv

Även om djurparken bara har överlämnat Ina till AMP har Anca också fått det bättre eftersom hon har hela betonginhägnaden för sig själv. Det kan förstås inte jämföras med Inas nya liv. Hon upplever för första gången friheten med att röra sig runt på många kvadratkilometer, omgiven av gräs, träd och buskar. Hon kan nu leva ett värdigt björnliv.

De senaste tio åren har vi räddat 83 björnar i Rumänien från usla förhållanden i fångenskap.  Nu har vi bara ungefär tio björnar kvar att rädda i landet, som fortfarande lever dåliga liv med usla förhållanden. 

Läs mer om vårt arbete för björnar >>

Ina upplever för första gången friheten med att röra sig runt på många kvadratkilometer, omgiven av gräs, träd och buskar. Hon kan nu leva ett värdigt björnliv.

Läs mer..