Ett hjärtskärande besök på Amer Fort

Seger för 20 sjuka elefanter vid Amer Fort

Nyheter

Efter flera års kamp för att fasa ut elefantridning på Amer Fort i Indien, har delstaten Rajasthan äntligen bestämt att 20 svårt sjuka elefanter ska få pensioneras.

Indiens Amer Fort lockar tusentals turister varje år. Fortet har över 100 arbetande elefanter, som innan pandemin slog till tvingades bära turister upp och ner på de branta asfalterade vägarna i fortet.

Varje elefant får gå upp och ner flera gånger om dagen. De styrs med elefantkrokar och lever under svåra förhållanden.

Elektriska bilar ersätter elefantridning

World Animal Protection och våra supportrar har satt press på de lokala myndigheterna att pensionera elefanterna, inte bara på grund av den grymhet det handlar om, men också för att många är i stort behov av medicinsk hjälp.

 Så här illa är det:

  • 10 elefanter har tuberkulos
  • 62 har blodsjukdomar
  • 19 är blinda
  • De flesta är undernärda
  • Alla 102 har problem med sina fötter

Efter veterinärinspektioner av elefanterna i juli 2020 utlovade ansvarig myndighet att de sjukaste djuren inte längre ska användas för underhållning, vilket är ett stort framsteg. Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige säger:

Dessa elefanter har haft extremt hårda liv. Vi är glada över att ett tjugotal av dem äntligen slipper detta hemska liv i fångenskap, men vi kommer inte att ge upp förrän elefantridning tillhör det förflutna. Elefanter är vilda djur – inte underhållare. 

World Animal Protection anser att turistnäringen är i en unik position för att kunna starta om turismen på ett hållbart sätt, genom att fasa ut vilda djur i underhållning. Ett viktigt steg är att stoppa elefantridning och istället använda elektriska eller batteridrivna fordon.  

Elektriska bilar ersätter elefantridning

Elefanterna bör flyttas till genuina fristäder, som också lockar resenärer som vill resa hållbart och djurvänligt. Det passar den växande rörelsen av människor som vänder ryggen till grymma elefantattraktioner.  
 

Läs mer..