Masha, a female bear rescued from Ukraine

World Animal Protection hjälper krigsdrabbade djur i Ukraina

Nyheter

Människor och djur i Ukraina lever nu under svåra förhållanden på grund av det brutala kriget. Tillsammans med hjälporganisationer på plats ser vi till att djur i fara får hjälp och förs i säkerhet.

 Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”För oss är det självklart att göra vad vi kan för att minska lidandet för djuren i Ukraina i det här allvarliga krisläget. Vi har länge samarbetat med den rumänska djurskyddsorganisationen AMP och tillsammans ser vi nu till att vilda djur kan få nya, trygga liv i AMP:s djurvänliga reservat.”

Masha wordt gered

Björnen Masha

Ett av de djur som hamnat i livsfara under kriget är björnen Masha. Hon är en 22-årig europeisk brunbjörn, som har uppträtt på cirkus i Ukraina. Tillsammans med vår rumänska samarbetspartner AMP och den ukrainska organisationen Warriors of Wildlife har vi nu sett till att hon har fått ett nytt liv, långt borta från raketattacker och fallande bomber.

Eftersom Masha hållits i fångenskap under lång tid bedöms det tyvärr inte vara ett djurvänligt alternativ att släppa henne fri i naturen. Efter en drygt 20 mil lång bilresa genom det krigshärjade Ukraina in i Rumänien är Masha nu i AMP:s reservat Libearty. I reservatet kan hon vila ut och återhämta sig, utan att stressas av vare sig strider eller cirkusmaneger.

Masha wordt gered

Det hårda cirkuslivet har satt sina spår och Masha har nu tyvärr svårt att gå. Under 19 år tvingades hon att utföra cirkuskonster som att cykla inför publik och mellan föreställningarna hölls hon inlåst i en liten bur.

Nu får hon i stället möjlighet att leva ett mer naturligt björnliv i det stora reservatet. Här kan hon vandra omkring i naturen, klättra i träd, bada i dammar och umgås med andra björnar. Förutom Masha finns 116 björnar i reservatet, som är omgärdat av höga staket som skydd för björnarna. Personalen ser till att hon får den omvårdnad hon behöver för att må bra.

Masha wordt gered

Fler räddningsaktioner

Sandra Jönsson säger:

”Vi planerar att fortsätta våra räddningsinsatser för att hjälpa Ukrainas djur. I samarbete med lokala organisationer hoppas vi snart kunna genomföra fler skyddstransporter av björnar till Rumänien. Dessutom har vi fått ett nödrop om en varg som behöver hjälp.”

Organisationen UAnimals har kontaktat AMP för att få hjälp att omplacera två utsatta djur: den femtonåriga björnen Barik och den sjuåriga vargen Elza. De har båda hållits i fångenskap i ett hotell nära staden Chernivisti.

AMP har också fått en förfrågan från organisationen Alapitvany Ebredo Bolygoom om att ta hand om ytterligare en björn. Den måste dock först vaccineras mot rabies och sedan vänta tre veckor innan den kan få komma till tryggheten Rumänien. Just nu letar vi efter en veterinär som kan ge vaccin och utfärda ett pass åt björnen.

Den akuta hjälpen till djuren i Ukraina innebär stora kostnader. AMP har därför bett World Animal Protection om extra stöd för att klara av hjälparbetet. Totalt beräknas kostnaderna för att hjälpa de tre björnarna under resten av året bli omkring 27 000 dollar, motsvarande drygt 250 000 kronor.

Var med och hjälp djuren

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan våra supportrar. Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare värld, för djuren i Ukraina och på andra ställen där djur utsätts för lidande. Ditt stöd är viktigt för att World Animal Protection ska kunna hjälpa djuren.

Jag vill hjälpa djuren

 

Den akuta hjälpen till djuren i Ukraina innebär stora kostnader.

Läs mer..