Nordiska renar utnyttjas av nöjesindustrin

Nordiska renar utnyttjas av nöjesindustrin

Nyheter

Varje år transporteras ett hundratal renar från Norden till bland annat England för att utnyttjas av nöjesindustrin. Renarna används vid julmarknader och under andra arrangemang. Engelsk media slår nu larm.

Renarna lider och det är inte alls lämpligt att ta dem från de nordiska breddgraderna, där de lever under halvvilda förhållanden till att underhålla julfirande engelsmän.  Enligt djurskyddsorganisationen Animal Aid har 571 levande renar exporterats till England från de nordiska länderna. 

Exporten av levande renar är naturligtvis total oacceptabel. Renar ska inte tas från sin livsmiljö in i nöjesindustrin, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.

1018818

Den oetiska hanteringen av renar rimmar också illa med den strävan som anges i den svenska livsmedelsstrategin om att främja bland annat produktionen av renkött när vissa renägare samtidigt säljer renar till nöjesindustrin.  Roger Pettersson är en av ledamöterna i regeringens råd för genomförandet av livsmedelsstrategin.

Renägarförbundet har uttalat sig kritiskt till att renägare säljer djur som sedan hålls inhägnade. Det är bra. Jag hoppas att vi ska kunna göra något tillsammans för att stoppa detta, avslutar Roger Pettersson.

Läs mer..