Male jaguar hunting amongst tree roots at edge of the Cuiaba River. Porto Jofre, northern Pantanal, Mato Grosso, Brazil. Photo: Nick Garbutt / naturepl.com

Tillsammans gjorde vi världen djurvänligare 2021

Nyheter

Tack till alla er som är med och gör World Animal Protection till en av de största djurvälfärdsorganisationerna i världen. Våra framgångar för djuren hade inte varit möjliga utan våra supportrar. Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare värld.

Nya havsreservat

Under 2021 bidrog vi till tre nya, djurvänliga havsreservat, som fick status som Whale Heritage Site. Utmärkelsen har tagits fram av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner i havsreservat runt om i världen.

bear-cage

Tenerife-La Gomera Marine Area i Spanien är det första området i Europa med status som World Heritage Site, medan Dana Point i Kalifornien i USA blev först med utmärkelsen i Nord- och Sydamerika. I Sydafrika fick Algoa Bay samma status och där finns också sedan tidigare reservatet Bluff. Tillsammans med Hervey Bay i Australien, finns därmed nu fem sådana här djurvänliga havsreservat i världen.

Befriade björnar i Vietnam

Sedan april har vi medverkat till att befria sammanlagt fem björnar från sina trånga burar i Vietnam. Björnar har länge hållits i burar i Vietnam för att utnyttjas i den grymma gallindustrin. Björnarna har brutalt tömts på sin galla, för att gallan ska kunna användas inom traditionell medicin. Gallindustrin blev olaglig 2005. Men i samband med förbudet fick ägarna rätt att behålla sina björnar som ”sällskapsdjur”, som nu riskerar att bli utnyttjade illegalt i handeln med galla.

bear-cage

Vi samarbetar med Four Paws, Education for Nature Vietnam (ENV) och vietnamesiska myndigheter, för att rädda björnar från gallindustrin. Vårt arbete har varit mycket framgångsrikt: sedan 2005 har antalet björnar som utnyttjas i gallindustrin minskat från omkring 4 300 till färre än 350.

EU:s burförbud

Varje år hålls omkring 300 miljoner djur i burar i EU-länderna: hönor, kycklingar, grisar, kalvar, kaniner, vaktlar, ankor och gäss. Efter påtryckningar från World Animal Protection och många andra djurvälfärdsorganisationer sedan 2018, beslutade EU-kommissionen 30 juni att senast 2027 presentera lagstiftning för ett burförbud i lantbruket.

bear-cage

Vår gemensamma kampanj ”End the cage age” fick stöd av över 1,4 miljoner supportrar, som visade EU:s makthavare att det finns ett starkt folkligt stöd för ett förbud. För Sveriges del påverkas främst burhållningen av hönor för äggproduktion.

Svensk djurparksguide

I Sverige publicerade vi under sommaren en nätguide till svenska djurparker: djurparksguiden.se. Vi sammanställde den här informationen mot bakgrund av att många svenskar är bekymrade över de vilda djurens situation. Enligt en Kantar Sifo-undersökning som gjordes på vårt uppdrag tycker 77 procent av svenskarna att det inte är okej att hålla vilda djur i fångenskap för underhållning.

bear-cage

För World Animal Protection är det en självklar grundinställning att vilda djur hör hemma i frihet och inte i djurparker. I undantagsfall kan djurparker bidra till att skydda hotade djurarter. Vår uppmaning till alla som besöker djurparker är att för djurens skull aldrig ha närkontakt med vilda djur och att inte besöka några föreställningar med vilda djur som uppträder.

Iscensatta djurräddningar

I juli avslöjade vi den grymma trenden med iscensatta djurräddningar på YouTube, i rapporten ”Views that abuse”. Det kan vara en hund, apa eller kyckling som filmas när den blir anfallen av ett rovdjur, som en orm eller krokodil. Även om ”bytesdjuren” till slut ”räddas” i de arrangerade filmerna, är det uppenbart att de utsätts för mycket lidande. De som producerar filmerna vill få uppmärksamhet och tjäna pengar på att utsätta djur för grymheter.

bear-cage

Vi har kontaktat Youtube med en uppmaning om att omedelbart stoppa de här filmerna. Vi har också publicerat checklistor för hur tittare kan bedöma om en video är arrangerad och vad de kan göra om de upptäcker en djurräddning som de misstänker är arrangerad.

Hungriga hundar i Thailand

I september såg vi till att över 400 övergivna hundar vid Wat Hua Koo-templet i Bangkok-området i Thailand fick mat. Här har hemlösa hundar och katter fått hjälp sedan länge, men under den rådande covid-19-pandemin har det blivit svårt att ta hand om dem.

bear-cage

Pandemin skapade stora ekonomiska problem och ledde till att många hundar blev övergivna av sin ägare och att templet inte längre fick tillräckligt med gåvor för att kunna hjälpa hundarna. Tack vare våra supportrar kunde vi då ingripa och ge templet mer än två ton hundmat att mata de hungriga hundarna med.

Branddrabbade djur i Brasilien

Sedan september har vi stött lokala organisationer på plats för att hjälpa vilda djur i Brasilien. Miljontals djur har drabbats när stora områden bränts för att ge plats åt djurindustrin. I februari avslöjade vi att stora europeiska finansinstitut har kopplingar till företag som bedöms ha hög risk för att bidra till skogsskövlingen. I september visade rapporten ”Forests on Fire” att även svenska banker har stora ekonomiska intressen i den här verksamheten.

bear-cage

Skogsbränderna utsätter djuren för mycket lidande. Djur som piggsvin, tapirer, anakondor, navelsvin och jaguarer påverkas både direkt och indirekt. Förutom att de kan stressas och skadas av elden och röken, förlorar också många djur sina naturliga livsområden i eldhaven och får svårare att få tag på mat och vatten för att överleva.

bear-cage

Expedia delfinvänligt

I november meddelade resejätten Expedia Group att företaget inte längre kommer att sälja biljetter till delfinshower och närkontakt med delfiner. Det sker efter att World Animal Protection under två år krävt ett sådant stopp med stöd av drygt 350 000 supportrar.

Mycket jobb återstår för att hjälpa världens delfiner i fångenskap och vi hoppas nu att andra reseföretag ska följa Expedias exempel. Fler än 3 000 delfiner utsätts för fruktansvärt lidande världen över, när de hålls i fångenskap i delfinarier för att underhålla människor. Delfiner är inga cirkusartister som ska hållas i fångenskap i onaturliga bassänger. De är vilda djur som hör hemma i havet, där de kan simma fritt över stora områden.

bear-cage

Växtbaserad medicin

I slutet av året påverkade vi nästan tusen kinesiska läkare att stödja växtbaserade alternativ till djurbaserad, traditionell medicin. De kommer i fortsättningen inte att rekommendera eller ge sina patienter mediciner och hälsoprodukter som är gjorda av ingredienser från vilda djur. Stödet från våra supportrar är viktigt för att vi nu ska kunna förstärka den här trenden, så att fler läkare inom traditionell medicin väljer växtbaserade produkter.

bear-cage

Omkring 24 000 björnar i Asien är i dag offer för den brutala gallindustrin, som använder deras galla för att tillverka traditionell medicin. Andra vilda djur som utnyttjas och dödas i handeln med traditionell medicin är tigrar, lejon, myrkottar, hjortar, ormar och sjöhästar.

Stöd World Animal Protection i dag!

World Animal Protection består av hundratusentals supportrar som tillsammans är en stark kraft för en djurvänligare värld. Vi har gjort mycket för djuren, men vill hjälpa många fler. Ju mer stöd vi får, desto större skillnad kan vi göra för djur över hela världen under 2022 och i framtiden.

Stöd World Animal Protection i dag, så att vi kan fortsätta att förbättra djurens välfärd. Ditt stöd bidrar både till akuta insatser och långsiktiga, hållbara lösningar, som befriar djur från utnyttjande, grymhet och lidande.

Hjälp djuren

Här är exempel på framgångar som vi gemensamt har åstadkommit under 2021

Läs mer..