Restauranger och storhushåll ska ge konsumenter information om varifrån köttet de använder kommer. Att regeringen tar det här steget är något World Animal Protection länge efterfrågat.

Regeringen vill att restauranger ursprungsmärker sitt kött

Nyheter

Restauranger och storhushåll ska ge konsumenter information om varifrån köttet de använder kommer. Att regeringen tar det här steget är något World Animal Protection länge efterfrågat.

Roger Pettersson, generalsekreterare i World Animal Protection Sverige, säger:

Det är bra att landsbygdsminister Peter Kullgren tar detta initiativ. Märkningen kan få stor betydelse för att förbättra djurens välfärd och därför är det en viktig fråga för oss. Om konsumenterna får reda på varifrån köttet kommer bör det minska efterfrågan på fulkött – billigt importerat kött från djur som levt under dåliga villkor och fått mycket antibiotika.

Även svenskt kött problematiskt

I ett pressmeddelande från Landsbygds- och infrastruktur­departementet står det att: ”Regeringen vill att det ska vara lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang eller i ett storhushåll som i en butik”.  Landsbygdsminister Peter Kullgren ser förändringen som en fördel för både djurens välfärd och självförsörjningen i Sverige.

Roger Pettersson säger:

Allt svenskt kött är dock inte bättre än allt importerat kött ur djurskyddssynpunkt. Förutom ursprungsland bör restaurangerna också informera om hur djuren har behandlats. Det är något som konsumenterna bör kunna förvänta sig.

Nu är det Livsmedelsverkets uppgift att ta fram ett regelverk om information om ursprungsland. Förslaget ska överlämnas till regeringen senast den 15 december.

 

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Havet färgas rött av blod – Stora resebolag bidrar till brutal delfinjakt

Nyheter

Varje år jagas hundratals delfiner hänsynslöst i havet utanför den japanska staden Taiji. World Animal Protection och Action for Dolphins kan i en ny rapport avslöja att fem stora resebolag har kopplingar till den brutala jakten.

Två dömda för djurplågeri efter slakteri- skandalen 2021

Nyheter

Nu har domen kommit efter att Djurrättsalliansen med dolda kamera dokumenterade brutal misshandel av djur i ett slakteri i Skåne 2021. Två personer döms för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och böter på sammanlagt drygt 50 000 kronor.

Visa att du är Djurvänlig turist med vår nya dekal!

Nyheter

World Animal Protection startar nu en kampanj för att vi ska bli fler som reser djurvänligt. Om du anmäler dig som Djurvänlig turist får du inte bara djurvänliga råd. Du kan dessutom påverka andra genom att klistra en Djurvänlig turist-dekal på din resväska.