Utter tvingas att bada med turister

Världsturismorganisationen behöver skapa en bättre framtid för vilda djur

Nyheter

Djuren får inte glömmas bort i FN:s plan för att återuppbygga turistnäringen. Övergången till en turism som är gynnsam för vilda djur är inte bara bättre för djur och människor. Den är avgörande för att säkra en hållbar utveckling av den globala turistnäringen för framtiden.

Världsturismorganisationen (UNWTO) är FN:s organisation som ska främja en ansvarsfull och hållbar turism.

Medan världen återhämtar sig från coronakrisen har UNWTO lagt fram nya rekommendationer för återuppbyggnaden av turistnäringen. Men till vår besvikelse nämns inget om en turism som gynnar vilda djur i fångenskap.

Ansvarslös turism med vilda djur en risk för människor

Aktiviteter som involverar vilda djur står för upp till 40% av den globala turismen. Många resmål är beroende av att de vilda djuren i fångenskap ska hanteras, användas för selfies, uppträda och ridas på. Eftersom det finns en koppling mellan exploateringen av vilda djur och nya smittsamma sjukdomar borde en utfasning verkligen övervägas i återuppbyggandet för en mer tålig industri i framtiden.

Turist tar selfie med ett vilt djur

Djuren lider i alla delar av hanteringen

Vilda djur som exploateras för underhållning i olika turistattraktioner blir ofta försummade och lider mycket. Underhållningen varierar stort – man kan kela med och mata stora kattdjur, ta selfies med vilda djur, simma med delfiner, rida på elefanter och hantera djur som sengångare, sibetkatter, primater och sköldpaddor.

Vilda djur har komplexa behov oavsett om de är uppfödda i fångenskap eller infångade i det vilda. De kan bara tillgodoses helt i deras naturliga miljö.

Bygga en bättre framtid

Vi har skrivit ett öppet brev till UNWTO där vi uppmanar till att en fullständig utfasning av all turism som innefattar vilda djur i fångenskap. Vi tror att en turism som är gynnsam för vilda djur inte bara är bättre för djur och människor, den är också nödvändig för en trygg och hållbar framtid för den globala turistnäringen.

Det kommer att leda till:

  • En minimerad risk för framtida pandemier
  • Ett skydd av hälsan hos turister och de som jobbar inom turistnäringen
  • Ett skydd för alla arter av vilda djur

Apollo, ett av de största svenska reseföretagen, visar sitt stöd för djurvänlig turism:  

"Apollos tro och filosofi är att alla företag och alla individer vill göra gott! Vi på Apollo arbetar mycket med hållbarhetsfrågor och tar aktivt avstånd från aktiviteter där djur exploateras som turistunderhållning."

Skriv gärna på vår namninsamling för ett förbud mot global handel med vilda djur, inklusive som turistunderhållning:

Skriv på 

Läs mer..