Känslor, hormoner, vargättling – spännande fakta om hundar

Känslor, hormoner, vargättling – spännande fakta om hundar

Nyheter

Gemma Carder är vår expert på djurs känslor. Här skriver hon det senaste om hundars känslor.

Hundar var de första djuren att tämjas av människan för ungefär 15 000 år sedan. Idag finns domesticerade hundar i de flesta former och storlekar, från Grand Danois till chihuahua.

Alla dessa arter härstammar från gråvargen. Det kan vara svårt att tro hundarna som vi delar våra liv med fortfarande har genuppsättning som är mycket lik vargarnas, trots de tusentals år som har gått.

Känner in våra känslor

Vetenskapsmän lär sig mer och mer om de komplexa färdigheterna hos hundar. Forskning har visat att hundar är väldigt känsliga för vad människor känner. När man visar bilder på glada och arga människor kan hundar skilja på vilka uttryck de visar. Vanligen händer detta bara mellan individer av samma art, så det är unikt att se sådan förståelse mellan olika arter.

Likaså kan människor lära sig läsa hundars uttryck. Vi visar tydligare våra känslor på högra sedan av ansiktet, så vi tittar ofta mer på andra människors högra sida. Forskare upptäckte att hundar har anpassat sitt beteende till att också titta mest på högra sidan - men det gör de inte när de tittar på andra hundar. Denna färdighet har tveklöst bidragit till de starka banden mellan människor och djur.

Stärker banden med hormoner

Inte bara kan hundar läsa av oss, de kan också orsaka psykologiska förändringar i våra kroppar som får oss att älska dem ännu mer. När hundar tittar in i våra ögon frigörs oxytocin (också känt som kärlekshormonet) i både hunden och människan. Liknande resultat har setts när mödrar tittar in i sina spädbarns ögon.

‘Människans bästa vän’ förtjänar respekt

Hundar föds upp och hålls av flera olika skäl. Några är bortskämda vovvar, som ses som familjemedlemmar, medan andra är beskyddare eller arbetare. I några fall ses hundar som mat för människor.

Detta breda spektrum av hur vi ser och behandlar hundar ger en antydan om vilka välfärdsproblem de står inför.

Hundar är känsliga

Även när de ses som älskade familjemedlemmar upplever hundar ofta känslomässig stress när de lämnas ensamma även under kortare perioder. Modenycken med stora ögon och platta ansikten gör att många hundar föds med dålig hälsa och lider enormt varje dag eftersom de avlas på speciella sätt och ska se ut på ett visst sätt. Och i några samhällen dödas tusentals hundar på brutala sätt av rädsla för sjukdomar som rabies. Det beräknas att upp till 10 miljoner hundar dödas varje år av det skälet – det är 18 i minuten.

Better lives for dogs är vår kampanj som ska vaccinera ytterligare en miljon hundar till år 2020. Det är en skonsam och hållbar lösning, som ger dessa känsliga och intelligenta djur möjlighet till ett bättre liv.

Oavsett hur de betraktas eller deras storlek eller form är det vetenskapligt bevisat att alla hundar känner komplexa känslor och har förmågan att lida fysiskt och mentalt, vilket inte erkänns på alla håll i världen.   

Du kan stödja Better lives for dogs genom att lära dig mer om hundar, ge en gåva eller skriva på namninsamlingen för Rumäniens gatuhundar >>

Skrivet om hundar

Albuquerque, N., Guo, K., Wilkinson, A., Savalli, C., Otta, E., & Mills, D. (2016). Dogs recognize dog and human emotions. Biology letters, 12(1), 2015088

Bloom, T., & Friedman, H. (2013). Classifying dogs’ (Canis familiaris) facial expressions from photographs. Behavioural processes, 96, 1-10.

Nagasawa, M., Kikusui, T., Onaka, T., & Ohta, M. (2009). Dog's gaze at its owner increases owner's urinary oxytocin during social interaction. Hormones and Behavior, 55(3), 434-441.

Serpell, J. (1995). The domestic dog: its evolution, behaviour and interactions with people. Cambridge University Press.

När hundar tittar in i våra ögon frigörs oxytocin (också känt som kärlekshormonet) i både hunden och människan.