Elefant fastkedjad för att underhålla turister

VARNING! Chockerande scener när elefant bryts ner

Nyheter

Chockerande smygfilmat material visar delar av den brutala träningsmetoden “the crush” som unga elefanter tvingas genomlida. Detta för att bli fogliga nog för närkontakt med människor, som elefantridning och shower. 

Videon är mycket svår att titta på. Den visar unga elefanter som är: 

  • separerade från sina mammor 
  • bundna vid träställningar medan de upprepade gånger blir misshandlade 
  • promenader med fötterna i kedjor, ofta längs hårt trafikerade vägar med högt dån från trafiken 

Varning: brutala bilder

Verkligheten bakom elefantturism 

Denna smygtagna film avslöjar den dolda verkligheten med fysiskt och psykologiskt lidande vid elefantträning för turistunderhållning. 

Det finns cirka 2 800 elefanter i fångenskap i hela Thailand som har genomgått denna grymma träning. Den fruktansvärda filmen dokumenterar de vanligaste metoderna som används för att bryta ner elefanterna, som: 

  • användning av elefantkrok - ett metallverktyg som används för att nå känsliga områden 
  • kedjor som begränsar rörligheten 
  • att utsatta dem för stressiga situationer 

Syftet med denna fruktansvärda behandling är att göra elefanterna tillräckligt fogliga för att kunna använda dem för ridning, badning och annan turistkontakt. Turister efterfrågar elefantupplevelser, och tränarna tvingas använda dessa metoder.

Baby elephant in a low welfare venue

Om turister visste att detta var verkligheten bakom "en gång i livet" - upplevelsen är vi säkra på att de inte längre skulle vilja rida, tvätta eller titta på en elefantshow. 

Pandemin pausade turismen. När den återvänder kan vi inte återvända till denna grymhet. Vänligen dela filmen efter att du har tittat på den för att se till att ingen du känner stöder denna misshandel. 

Vad kan du göra

  • Du kan dela våra inlägg i sociala medier om "the crush"
  • Du kan skicka vidare vårt mail till vänner
  • Dela med dig av din erfarenhet med elefanter, för att hjälpa oss sätta press på thailändska regeringen
  • Du kan även ge en gåva till vår insamling. Swisha till 9001744 – skriv ELEFANT i meddelandefältet. Eller SMS:a UNGE till 72901 för att ge 150 kr
Baby elephant in a low welfare venue

Vill du dela med dig av en upplevelse?

Om du har en upplevelse med elefanter som du ångrar idag när du vet mer så kan du skriva till oss och dela med dig av din historia. Ta med vad du önskar säga till dem som funderar på att rida på, mata eller ha annan närkontakt med en elefant. För att varna. Då kan vi använda din historia till att sätta press på thailändska regeringen. 

Julia, Stockholm:

"För 23 år sen var jag i Thailand. Då red jag på en elefant. Där och då var det magiskt – jag har alltid älskat elefanter och att få komma en så nära var fantastiskt. Vi var två stycken på elefantryggen, i någon sorts stol. Jag minns inte var i Thailand det var, men jag tror inte att det var så långt norrut. Elefantridningen var i en skog och guiden sa åt mig att klättra fram på elefantens nacke. Det kändes konstigt, men han sa att det inte var något problem. I efterhand har jag förstått att det här är djurplågeri. Elefanters ryggar är inte byggda för att bära runt på två vuxna människor. Jag mår dåligt när jag tänker på det – när jag tänker på den elefantens liv. Ett intelligent, socialt djur som tvingas bära runt på turister hela dagarna. Och på natten stå bunden? En ännu värre tanke är att denna elefant genomgått ”the crush”, alltså som liten elefantunge brutits ned psykiskt och fysiskt. Det går knappt att ta in det brutala djurplågeriet. Det är fruktansvärt att se, höra och tänka på. Men om det finns något jag kan göra för att förhindra att fler elefantungar bryts ner för meningslös och plågsam turistförströelse, låt oss göra vad vi kan. Detta måste få ett slut".

Maila oss din upplevelse

Läs mer..