Pressmeddelande: Djurskyddsorganisation uppmanar KFC till bättre djurvälfärd på Djurens Dag
Nyheter
Den globala djurskyddsorganisationen World Animal Protection inleder i dag på Djurens dag 4 oktober en kampanj för att få snabbmatsjätten KFC att förbättra villkoren för kycklingarna som föds upp för att bli mat på deras restauranger.
- Få människor känner till att massproduktionen av kyckling medför stort lidande för djuren, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.
Sextio miljarder slaktkycklingar föds upp globalt varje år. Nästan 2 000 kycklingar slaktas i genomsnitt varje sekund. Två tredjedelar av dessa djur (runt 40 miljarder) lever i kala, överfulla skjul eller burar, med lite eller inget dagsljus eller frisk luft. De kan inte bete sig naturligt, som att krafsa, picka eller sandbada.
- Många kycklingar lider av förlamning och överansträngda hjärtan och lungor eftersom deras kroppar växer för fort. De får också brännsår och andra hudskador genom att de får sitta länge i sin egen avföring. Kycklingarnas liv är eländiga men också chockerande korta – många slaktas innan de hunnit bli vuxna, bara fem veckor gamla, berättar han.
World Animal Protection har gjort en global undersökning som visar att:
- Fyra av fem (79%) (motsvarande siffra i Sverige 73 %) visste inte att en kyckling bara lever i genomsnitt 42 dagar
- Fyra av fem (81%) (93 % i Sverige) uppger att de inte skulle äta kyckling på en snabbmatsrestaurang om de visste att djuren haft svåra hälsoproblem som en följd av industriell uppfödning
- Av de som äter kyckling frågar sju av tio (71%, svensk siffra 77 %) aldrig varifrån kycklingen kommer när de köper snabbmat.
Undersökningen, besvarad av 12 000 människor i alla världsdelar, visar att trots att människor är oroade över vad de äter är det bara ett fåtal som vet varifrån köttet kommer.
World Animal Protection uppmanar en av de största snabbmatsrestaurangerna på kyckling, KFC, att förbättra välfärden för kycklingarna som serveras på deras restauranger. Kraven är att de ska använda kycklingar som växer långsammare och ge dem mer utrymme, berikning och naturligt ljus för att förbättra livskvaliteten.
- Dessa krav är till stor del redan tillgodosedda i svensk kycklinguppfödning. Vi har gjort en sammanställning av djurvälfärden hos de svenska kycklingproducenterna som finns på vår hemsida, säger Roger Pettersson.
Steve McIvor, global chef för World Animal Protection, säger:
- Vi behöver belysa de riktigt svåra förhållanden som många industriuppfödda kycklingar lever i. KFC har en stor andel av marknaden med över18 000 försäljningsställen i 115 länder. Vi vill att de använder sitt globala inflytande och visar att de bryr sig om hur kycklingarna har det.
I dag på Djurens dag inleds kampanjen med en pressträff på Sergels Torg.
- Vi kickstartar kampanjen med att låta ett antal volontärer utklädda till kycklingar ge sig ut i Stockholm och dela ut information om kycklingar. Aktionen startar kl 10.00 utanför pressbyrån vid Sergels torg, berättar Roger Pettersson, generalsekreterare, World Animal Protection Sverige.
Förteckningen över djurens förhållanden i svensk kycklingproduktion finns här >>
Allmänheten uppmanas att skriva på för att förbättra för kycklingarna >>
Fakta om enkätundersökningen
• Undersökningen genomfördes I 12 länder: Sverige, Storbritannien, Nederländerna, Danmark, USA, Kanada, Indien, Brasilien, Thailand, Nya Zeeland, Australien och Kina. Företaget TNS Global höll i undersökningen.
• Frågorna som ställdes i enkäten var följande:
- Hur länge tror du att industriuppfödda kycklingar får leva i genomsnitt innan de slaktas?
- Frågar eller kontrollerar du ibland var kycklingen kommer ifrån när du beställer kyckling på en snabbmatsrestaurang? Då menar vi vilken sorts plats den föddes upp på och inte vilket land den kommer ifrån.
- Om du visste att kycklingen du köper levt med missbildningar eller allvarliga hälsoproblem på grund av trängsel, skulle du:
- Jag skulle köpa kycklingen
- Jag skulle inte köpa kycklingen
- Jag äter inte kyckling
Presskontakt World Animal Protection Sverige:
Lise-Lott Alsenius
070-397 2133
lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se