Nu har vi gett 1 miljon rabiesvaccinationer globalt!

Nu har vi gett 1 miljon rabiesvaccinationer globalt!

Nyheter

Nu firar vi att vi har vi gett 1 miljon rabiesvaccinationer globalt! Genom att vaccinera hundarna räddar vi dem från att bli brutalt dödade av rädsla för rabies.

Varje år dödas nästan 10 miljoner hundar – ofta för att människor är rädda för att smittas. Metoderna som används är ofta mycket brutala. Till exempel får hundarna långsamt verkande gift, blir stenade eller slås ihjäl med påkar. Hundarna kan få lida i flera minuter eller i värsta fall timmar innan de dör.

”Hunden kan vara varje samhälles beskyddare och vän om vi värdesätter den och skyddar den. Rabiesvaccinering är en viktig del för att nå det målet”, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.

blfd-news-context3

”Därför är det med stolthet och glädje som vi kan berätta att vi har gett 1 miljon rabiesvaccinationer globalt och redan är i gång med nästa miljon”.

Vi har visat myndigheterna att vår metod fungerar. Vaccinationsprogrammet har hejdat den fruktade sjukdomens framfart bland både människor och djur.  

Akut situation i Sierra Leone

Vi samarbetar med WHO, OIE och FAO för att eliminera rabies fram till 2030. Vi har vaccinerat hundar i Bangladesh, Bali, Kenya, Zanzibar och Kina.

Nu är Sierra Leone nästa land att få hjälp. I Freetown, huvudstaden i Sierra Leone, är situationen med gatuhundar akut. Landet har varit drabbat av inbördeskrig och svåra sjukdomsepidemier, främst ebola.

Global kraftsamling mot rabies

Samhällets hundar har under flera år lämnats vind för våg och förökat sig okontrollerat. Hundarna där ska med din hjälp bli början på nästa miljon vaccinerade hundar.

Hållbart och långsiktigt arbete

Det beräknas finnas 700 miljoner hundar globalt. Många av dem är oönskade, sjuka och ovaccinerade. Varje timma avlivas närmare 1 200 hundar, en stor del av dessa av rädsla för rabies. Hundar – precis som alla djur – har rätt att leva utan lidande.

blfd-news-context4

Vårt arbete för att förbättra livet för hundar fortsätter på flera plan. Förutom vårt vaccinationsprogram vill vi sprida effektiva lokala lösningar på konflikter mellan människor och hundar. Vi lär ut hur man tar hand om sin hund och samarbetar med regeringar, myndigheter och organisationer för att få fram bättre lagstiftning och tillämpning.

Åtminstone 59 000 människor dör varje år av rabies och 99 procent av dem är smittade av hundar. För att utrota rabies hos människor ska man alltså utrota rabies hos hundar. Men massavlivningar av hundar är inte bara brutala, de är också verkningslösa. De stoppar inte rabiesspridningen – det gör däremot vaccinationer.

Genom att arbeta i länder där rabies och avlivningar är ett stort problem kan vi förbättra hundarnas liv.

Läs mer om vår kampanj Better lives for dogs >>

Ge en gåva och bidra till att rädda tusentals hundar i Sierra Leone >>