Vi är på plats i Nepal för att hjälpa de drabbade djuren

Nepal: På plats för att hjälpa drabbade djur

Blogg

Skrivet av

Tack vare stödet från Animal Protectors kan vi ha en bra beredskap för att snabbt vara på plats och hjälpa djur och människor som drabbats av katastrofer.

Just nu befinner vi oss i Nepal och idag kom en rapport direkt från Scott Cantin som tillsammans med nepalesiska och indiska veterinärer är på plats. De befinner sig just nu i Kavre-distriktet, två timmars bilfärd från Kathmandu. Ett område som av Nepals regering bedöms som ett av de värst drabbade. Scott berättar:

”Överallt ser vi raserade hem och boskapshus. Människor och djur bor i tillfälliga skjul och det som en gång var en vacker bergsby är nu en dammig ruinhög. Vi hör ljudet av rasmassorna som röjs undan. Stenar flyttas, plåtar dras loss. Människor försöker få undan resterna av det gamla som inte kan användas och bygga upp sina hem och djurstallar på nytt. Hundar skäller, kor, bufflar och getter kommunicerar med varandra, några gnyr av smärta."

I byn Kankre möter vi Chirim Jibi och hans fru Bipana. Deras getter behöver vår hjälp. Vid jordbävningen rasade boskapshuset samman över deras get och hennes två killingar. Det tog tre dagar innan Chirim och Bipana lyckades befria getterna och då var dessvärre den ena killingen död. Men som om det inte var tragiskt nog. Stressen av att vara levande begravd, dessutom tillsammans med sin döda unge, hade påverkat getens modersinstinkter och nu stötte hon bort också sin kvarvarande unge.

Den lilla killingen är fullständigt beroende av sin mamma. I det raserade samhället finns ingen möjlighet till alternativ föda för en liten killing, så enda alternativet är att milt tvinga mamman att låta ungen dia. Vi visar hur man gör det på ett så skonsamt sätt som möjligt.

bangladesh-incontext

Chirim och Bipana får också salva att smörja på getens juver, som har småsår efter tiden i rasmassorna. Efter några dagar tittar vi till dem igen. Både geten och hennes killing mår efter omständigheterna bra, och det är så skönt att se.”

Vi är på plats i Nepal för att hjälpa de drabbade djuren. De och deras ägare är i desperat behov av hjälp. Tack för att vi med hjälp av ditt stöd kan finnas där för dem.