Jaktmässa visar att det är enkelt att vara svensk troféjägare

Jaktmässa visar att det är enkelt att vara svensk troféjägare

Nyheter

Vår ambassadör Tom Svensson har besökt en jaktmässa och fått se hur lätt det är att jaga utrotningshotade djur, ofta sådana som använts inom turistbranschen.

Så här skriver han om sin upplevelse:

”Eftersom jag har arbetat många år i Afrika, främst Sydafrika, har jag alltid fått höra att troféjakt är en viktig del av artbevarande. Nu har man bevisat att så inte är fallet, utan att det är en myt som skapades av trofejägarna för att legitimera sin jakt på hotade arter.

Men finns det fortfarande svenska trofejägare eller har vi 2019 nått så långt att det tillhör det förgångna?

Bästa stället att se om detta händer i Sverige borde vara på Jaktmässan i Elmia. Den är Sveriges största jaktmässa med tiotusentals besökare varje dag.

_ths8883_1_0

Utgav mig för att vara troféjägare

Jag utgav mig för att vara troféjägare som ville döda några av de ”stora” i Afrika. ”De fem stora är ett samlingsnamn för fem afrikanska däggdjursarter, som många safariresenärer hoppas lite extra på att få se och som är populära hos jägarna:

  • Elefant
  • Noshörning
  • Buffel
  • Lejon
  • Leopard

Jag frågade den första resebyrån och uppgav att jag ville köpa ett lejon att döda. Det var inga som helst problem, frågan var om lejonet skulle vara vilt eller ett till lägre pris. De ”billiga” finns i så kallad ”inhägnad jakt” (canned hunting) där man jagar ett lejon som kommer främst från turistindustrin.

img_9238

En titt på lejonindustrin

Man tar tidigt lejonungarna från sin mor och låter volontärer flaskmata dem i tron att de är med och gör nytta för lejonpopulationen. I verkligheten är det naturligtvis tvärtom. När dessa lejon blir äldre säljs de till turistindustrin, så att folk kan klappa dem och ta någon selfie. Detta gäller i princip alla stora katter.

När djuren börjar bli könsmogna och farliga för turisterna säljs de vidare till jaktindustrin för att bli skjutna. När jägaren lyckats döda lejonet och tagit skinnet som trofé säljs benen vidare till Asien för att användas i traditionell medicin.

Priset för  ett lejon

Ett sådant lejon var inga som helst problem och kostnaden var runt 150 000 kronor. Men priset berodde också på hur lejonet såg ut, ju större och vackrare desto dyrare. Man kunde få bilder och välja ut det lejon som man ville döda.

För att döda vilda lejon var man tvungen att åka till Tanzania och då ökade priset avsevärt. Även här kunde man välja ut ett särskilt djur, priset låg då från 300 000 kr.



Redan vid första samtalet kunde jag alltså få köpa ett av de utrotningshotade lejonen. Det kändes nästan surrealistiskt att vi inte kommit längre i vårt tankesätt 2019.



Jag gick sedan vidare och försökte med andra researrangörer och fick i princip samma resultat - när jag frågade om de andra stora fick jag svaret ”Det går att lösa”.

Information behövs

Enormt nerslagen och besviken fick jag inse att även Sverige har sin lilla grupp av troféjägare som är villiga att betala stora summor för att få döda ett utrotningshotat djur.

Som tur är har jag känslan av att det är en väldigt liten grupp som tyvärr också svärtar ner hela jägarkåren. Kanske är det dags för kåren att informera vad denna jakt innebär för populationerna.



Här kan ni läsa mer om det verkliga priset för troféjakt, såväl ekonomiskt som ekologiskt

Här kan du läsa mer om World Animal Protections arbete för att skydda vilda djur från underhållning, som sedan kan hamna i troféjakt. 

Vilda djur 

Läs mer..