Sandra Friberg ambassadör för World Animal Protection Sverige

Att anpassa livet till social distansering – Sandra Friberg berättar

Nyheter

Vår ambassadör, träningsexperten Sandra Friberg, berättar om sitt liv efter corona.

”Jag minns att vi var på skidresa i februari när det började skrivas mycket om corona. Men då hade det knappt kommit till Sverige - eller ja, det var så vi trodde det var i alla fall. Jag låg just då i någon form av influensa. Nu i efterhand kan man ju undra vilken sort det var. Jag oroade mig inte, men hade jag fått samma symptom nu kanske jag hade känt mig betydligt mer bekymrad.

Ordet corona har verkligen fått en allvarlig klang, för att inte tala om covid-19. Jag har jobbat hemifrån sedan hemkomsten från skidresan och kan väl mer eller mindre kalla det isolering. I början handlade vi all mat via nätet men på senare tid har jag varit och handlat i affären (och följt samtliga restriktioner med avstånd) men har ändå för familjens och alla riskgruppers skull varit hemma så mycket som möjligt, trots att jag hela tiden varit symptomfri. Men det blir ju ändå en prövning i vardagen när den ändras så drastiskt.

Stadsparken i Lund

Det jag trodde skulle bli svårt var att sköta mitt jobb. Men jag har nu i efterhand insett hur mycket som går att lösa via telefon och videomöten. Jag har insett att alla möten inte måste vara fysiska även i icke-coronatider. Man sparar på sin tid men också på miljön (om mötet kräver bil, buss, tåg eller flyg). Jag har faktiskt blivit positivt överraskad över flexibilitetens bredd. Så kontakten via video har varit otroligt värdefull för att få det sociala i vardagen - både med kollegor och med vänner.

Vi har även flyttat ut aktiviteter utomhus som man kanske normalt sett haft inomhus. Även i världens busväder var min yngsta dotter på kalas, allt för att få träffa sina vänner en kort stund. Om det är något vi lärt oss så är det att det mesta går att lösa och anpassa. Det är en värdefull insikt som går att ta med sig i de flesta situationer. Istället för att bara se problemen så kanske lösningen finns där om man bara ger den en chans. Men allt har ju inte gått att lösa. Inte besök på badhus, inte gå på dansskola för barnen, inte träna på gym för egen del. Men gymmet bytte jag ut mot 100% hemmaträning och det har fungerat så bra att jag kommer låta mitt medlemskap på gymmet löpa ut och fortsätta träna enbart hemma.

Efter corona hoppas jag att alla har kommit till nya insikter. Inte bara att vara försiktiga i sjukdomstid och inte träffa andra människor (magsjuka kan lätt gå runt många varv för att man skyndar hemifrån för snabbt - tänk att en dag extra hemma kan göra att man stoppar smittspridningen helt), utan även hur livet kan se ut i kris. Det blir lätt panik, snabba beslut (kanske inte alltid genomtänkta) och oroliga tankar - ofta för att alla kort inte ligger på bordet. För att vi inte vet allt eller att vi inte har kontroll. Ibland behöver vi bara ta ett djupt andetag, släppa ner axlarna och försöka sitta lugnt i båten. Invänta besked, information och att helt enkelt bara använda det sunda förnuftet. Panik kan skapa kaos men kaos löser inget.

Corona kom och corona kommer säkerligen igen. Eller en annan kris. Låt oss använda det vi har lärt oss till en annan gång - se allt det jobbiga som en värdefull erfarenhet. Inte se det som en motgång utan som en lärdom. Det är tragiskt att corona har tagit så många liv från vår planet, men det om något borde motivera oss stå redo inför kommande kriser.

En annan sak jag verkligen hoppas är att det som antas vara grogrund för smittan – handel med vilda djur – kommer att förbjudas. Covid-19 är varken första eller sista hotet vi kommer att ställas inför och om vi inte agerar nu och stoppar handeln av vilda djur kommer fler globala hälsokatastrofer att överraska oss. Skriv under idag både för djurens och människans framtid".

Sandra Friberg, Årets gruppträningsinstruktör 2019

Stoppa globala handel med vilda djur

Eftersom människans hantering av djur troligen har orsakat smittan ber vi G20, världens mäktigaste länder, att agera på mest effektiva sätt – genom att förbjuda handeln med vilda djur.

Skriv gärna på vår namninsamling för ett förbud mot global handel med vilda djur

Skriv på 

 

 

Läs mer..