1.000-2.000 hunde, katte og andre dyr kan hver år få hjælp på den dyrlægeklinik, vi er med til at finansiere i Rumænien.

Rumänien: Vi stödjer ny veterinärklinik för herrelösa hundar

Nyheter

Hunden David skulle varit död om han inte hade fått hjälp av vår rumänska partnerorganisation. Med en ny veterinärklinik kommer flera gatuhundar och katter få livsnödvändig behandling.

Varje år behandlar vår lokala partnerorganisation Save the Dogs omkring 2000 hundar, katter och andra djur på deras veterinärklinik i byn Cernavoda i Rumänien. 

Tyvärr har kliniken flera gånger blivit översvämmad och stora delar av byggnaden är nu obeboelig. Med det begränsade utrymmet finns det inte plats för en röntgenmaskin och det finns inte heller någon möjlighet att isolera djur med smittsamma sjukdomar.

Många hundar och katter kan få hjälp på ny klinik

1019457

Vi är med och finansierar en ny klinik och ombyggnationen påbörjades i slutet av 2016. Den nya kliniken ligger högt uppe bland bergen så den inte riskerar att svämmas över. Kliniken är över 800 kvadratmeter – mer än fem gånger så stor som den gamla kliniken.

När kliniken står färdig vill Save the Dogs kunna behandla och sterilisera mellan 1000–2000 herrelösa hundar och katter om året.

Hunden Davids historia

1019471

Den två år gamla hunden David är en av de herrelösa hundarna som har fått hjälp på Save the Dogs nuvarande klinik.

I november förra året tog en privatperson med sig David till Save the Dogs klinik. David hade skadats svårt i sitt vänstra framben – förmodligen från att ha blivit påkörd av en bil. Benet var nekrotiskt, det vill säga köttet var döende. Förmodligen hade han gått med skadan under lång tid och med stora smärtor.

Veterinärerna undersökte David noga och trots sina svåra smärtor var han mycket snäll. De blev tvungna att ta beslutet att amputera den nedersta delen av benet. Dessvärre visste inte veterinärerna hur stor skadan var eftersom de saknar röntgenmaskin. En månad efter operationen blev det en stor inflammation i benet och veterinärerna var tvungna att amputera resten av det.

1019472

Det fanns inget utrymme för att David skulle kunna återhämta sig i ett tyst rum. Han var tvungen att sitta i en bur utanför kliniken där det hela tiden gick okända människor och hundar förbi honom. Det orsakade honom mycket stress och nu är han på sin vakt mot människor. Det kommer göra det svårare för Save the Dogs att hitta en familj åt honom, så personalen ger honom mycket kontakt och omsorg och försöker minska hans oro runt människor.

När den nya kliniken står färdig vill veterinärerna kunna ge hundar som David mycket bättre villkor. Det kommer finnas både en röntgenmaskin och skärmrum där djuren kan återhämta sig i lugn och ro.

Så hjälper vi hundarna i Rumänien

Vi har under flera år arbetat för att förbättra livet för hundarna i Rumänien – till exempel lyckades vi förra året få stopp på det brutala dödandet av hundar i Constanța

I samarbete med Save the Dogs har vi dessutom utvecklat ett utbildningsprogram för skolbarn som ska lära dem om hundens behov och hur man är en ansvarsfull hundägare

Se hur Save the Dogs låter skolbarn besöka hundarna >>

Läs mer om vårt arbete för att hjälpa hundar över hela världen >>

När den nya kliniken står färdig vill veterinärerna kunna ge hundar som David mycket bättre förhållanden. Det kommer finnas en röntgenmaskin och ett skärmrum där djuren kan återhämta sig i lugn och ro.