En bjørn, der venter på at reddes i Pakistan

Björnarnas plågsamma dans i Pakistan

Nyheter

Vi har satt stopp för traditionen med dansbjörnar i Indien, Turkiet och Grekland – men i Pakistan tvingas björnarna fortsätta dansa.

När björnungen fångas in från naturen får den ofta se sin mor dödas mitt framför ögonen. Tänderna filas ner eller slås ut med hammare – utan någon som helst bedövning. Den känsliga nosen blir genomborrad av ett rödglödgat järnspett, så att man kan dra igenom ett rep. När björnens ägare drar i repet gör det så ont att björnen ställer sig på bakbenen för att komma undan smärtan. Hårda slag mot björnens tassar och såren i nosen får den att röra sig från sida till sida i takt med en trumrytm - den ”dansar”. Det är den grymma verkligheten för Pakistans dansbjörnar.

Dansen ska stoppas

Vi har under de senaste 17 år arbetat för att få stopp på den brutala björnhetsen i Pakistan, där kamptränade hundar attackerar fastbundna björnar. Det finns nu bara runt 35-40 björnar kvar som används i de blodiga kamperna. En del av de björnar, som används i kamperna, används också som dansbjörnar. När vi räddar dem ska de aldrig mer tvingas att dansa eller försvara sig mot angripande hundar. Men det finns också björnar i Pakistan som bara används som dansbjörnar.

När de inte uppträder står de fastkedjade eller fraktas från by till by. De får ofta så dålig mat att de blir sjuka eller blinda av vitaminbrist. Deras liv är allt igenom miserabelt. Vi arbetar för att rädda dansbjörnarna och ge dem ett nytt hem i ett björnreservat där de kan få ett värdigt björnliv utan att konstant leva i fruktan och smärta.

Dessvärre kan björnarna inte längre klara sig i det fria efter många år i fångenskap. Många av dem har ju blivit av med sina tänder och klor och flera år med kronisk stress, otillräcklig mat och sjukdomar har satt sina spår.

Tätt samarbete med byarna

Redan 1992 fick vi stopp på traditionen med dansbjörnar i Grekland och Turkiet och 2012 stoppade vi dansbjörnar i Indien. På samma sätt vill vi rädda Pakistans dansbjörnar och dessutom se till att man slutar ta björnar från naturen för att använda dem som underhållning. Då räcker det inte att rädda björnarna. Björnägarna behöver andra sätt att försörja sig så att de inte skaffar sig en ny björn. Det kommer vi att hjälpa dem med.

Samtidigt krävs en attitydförändring i byarna, så att folk inte längre tycker att det är acceptabelt att ha dansbjörnar. Vi kommer att informera skolbarn och deras familjer om varför dansbjörnar är djurplågeri. Vi vill få lokala ledare att förbjuda björnägarna från att dansa i deras område. Och vi vill få media, såväl lokalt som i hela landet, att rapportera om problemet. Vi ser fram emot den dag då vi kan lägga Pakistan till listan över länder som inte längre tvingar björnar att dansa.

Läs mer om vårt arbete för björnar >>

Vi ser fram emot den dag då vi kan lägga Pakistan till listan över länder som inte längre tvingar björnar att dansa.

Läs mer..