Vilda djur räddade från liv som fotorekvisita i Peru

Regeringen i Costa Rica fördömer selfies med vilda djur

Nyheter

Costa Ricas miljödepartement har lanserat en kampanj som uppmuntrar turister att avstå från att ta selfies med vilda djur.

“Vi vill skydda besökare från att mata djuren, från att hålla fast dem för selfies och från att manipulera djuren på andra sätt,” säger biträdande ministern Pamela Castillo, som har lanserat kampanjen.

”Många, både inhemska och utländska, turister besöker Costa Ricas nationalparker i jakt på apor, sengångare, tukaner och andra vilda djur. Landet blir det första i världen att lansera en nationell kampanj mot grymma eller olämpliga selfies med vilda djur,” skriver departementet i ett uttalande.

A sloth used for tourist selfies in the Amazon.

Enligt Pamela Castillo kan djurselfies orsaka “stress och lidande” för vilda djur och även utsätta turisterna för fara. Det är grunden till kampanjen för hållbar turism, kallad “Stop animal Selfies” (#stopanimalselfies), eller paren los selfies con animales på spanska.

Departementet citerade en rapport från World Animal Protection, som visade att Costa Rica är på sjunde plats bland de länder där flest olämpliga selfies med vilda djur tas.

Enkätundersökningar har visat att runt 40% av de utländska turisterna besöker landet för dess djur och växtliv. Över en fjärdedel av landet är skyddat som nationalpark, anläggningar för vilda djur och reservat.

Vill du ändå ta en bild?

På Costa Ricas flygplatser och populära turistområden har turistbyråerna lagt ut uppstoppade djur som ett djurvänligt selfie-alternativ.

Våga vägra selfie med vilda djur 

Läs mer..