Two bottle nosed dolphins playing and jumping in the blue ocean

Största resebolagen i Storbritannien och Sverige delfinvänliga – utom TUI

Däggdjur i havet

Under mars har två av Storbritanniens tre största resebolag tagit avstånd från delfinunderhållning. Därmed är det nu, precis som i Sverige, bara TUI bland resejättarna som säljer biljetter till aktiviteter med delfiner i fångenskap.

De tre största resebolagen i Storbritannien är Jet2holidays, TUI och easyJet holidays. Under de senaste veckorna har inställningen till underhållning med delfiner förändrats dramatiskt bland de här tre. 

 

Först meddelade easyJet holidays att alla företagets erbjudanden ska vara djurvänliga. Det skedde efter att World Animal Protection haft kontakter med företaget sedan 2020 för att diskutera djurvälfärd. 

 

Och sedan följde Jet2holidays efter! Företaget kommer inte längre att sälja några biljetter till marina anläggningar där delfiner och valar utnyttjas för underhållning. Det sker efter stark kritik från djurvälfärdsorganisationer under många år och en kampanj av PETA i Storbritannien. 

Situationen i resebranschen i Sverige är mycket lik den i Storbritannien. I Sverige är de största resejättarna Ving, Apollo och TUI och även här är det bara TUI som marknadsför underhållning med delfiner.  

Namninsamling till TUI

Lina Dahl, som är kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger: 

 

Delfiner hör hemma i haven – inte i onaturliga miljöer i fångenskap där de utnyttjas för att ägarna ska tjäna pengar på dem. Det är en fantastisk utveckling att fyra av de fem största resebolagen i Storbritannien och Sverige tagit avstånd från den grymma underhållningen med delfiner. Jag hoppas att också TUI snart kommer att följa de andra resejättarnas exempel. World Animal Protection samlar just nu in namn för att TUI ska ta ett sådant delfinvänligt beslut. 

 

 

TUI är ett av de sista stora globala reseföretagen som fortfarande marknadsför underhållning med delfiner. Motiveringen är att TUI anser att turisterna själva måste få avgöra vad de vill göra på sin semester. 

 

Problemet är bara att många turister inte känner till delfinernas lidande i fångenskap. De kan lätt tro att delfinshowerna är djurvänliga, när ett stort reseföretag som TUI marknadsför dem som oskyldig familjeunderhållning. 


 

Lina Dahl säger:

Tillsammans kan vi se till att delfiner inte längre hålls i fångenskap och utnyttjas för underhållning. Med din namnunderskrift hjälper du till att påverka TUI att ta ansvar för delfinernas välfärd. Det är viktigt att vi visar att vi är många som vill att TUI ska göra som de andra resejättarna. Så att TUI känner pressen på sig att tänka om för att inte förlora djurvänliga resenärer till sina konkurrenter”. 

Du behövs!

 

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection. Var med och skapa en djurvänligare värld! 

 

Vill du bli uppdaterad om vad vi gör för djuren? 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev: Nyhetsbrev (worldanimalprotection.se) 

 

Läs mer..