Såhär reser du djurvänligt

Många människor som älskar djur vill ta chansen att komma nära vilda djur och inser inte alltid att det ofta innebär djurplågeri.

Innan avresa 

Reseföretag över hela världen väljer nu bort grym turistunderhållning. Välj att resa med en arrangör som tydligt tar ställning mot djurplågeri. Läs på om anläggningarna innan du besöker dem för att se till att det är djurvänliga turistattraktioner. När det gäller elefantridning, fotografering med ett vilt djur eller att simma med delfiner, tänk ett varv till innan du köper en biljett.

Innan du packar dina väskor är det bra att läsa vår guide för en djurvänlig semester. 

Läs vår guide 

Tips under resan

  • Gå inte med på att bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur. Dessa djur har ofta tagits från det vilda, ibland efter att föräldrarna först dödats. Ofta drar man även ut djurets tänder och drogar det så att det ska bli lättare att hantera.
  • Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter. Många djur överarbetas och får inte tillräckligt med mat, vatten eller vila. Vilda djur fångas ofta in när de är små och tränas med brutala metoder.
  • Rapportera om du ser djurplågeri. I Sverige kan du ringa länsstyrelsens djurskyddshandläggare eller 114 14, utomlands kan du höra med din researrangör eller hotellet.
  • Har du stött på ett skadat vilt djur eller en unge som du tror blivit övergiven? Hör med en viltvårdare vad du kan och bör gör​a.
  • Var försiktig med att besöka djurparker. Många håller djuren under skadliga förhållanden och stressar djuren, som att låta turister hantera dem. Seriösa djurparker bör även ha avelsprogram med syftet att återinföra djuren i det vilda.
  • Låt bli att närvara vid tuppkamper, tjurfäktning och festivaler eller evenemang som innehåller djurmisshandel.
  • Ät med gott samvete och undvik matvaror som kommer från djur som har utsatts för lidande, som foie gras från tvångsmatade gäss. Undvik även lokala rätter som innehåller vilda eller utrotningshotade djurarter.
  • Köp inte souvenirer som kommer från djur – päls, elfenben, skal, sjöhästar, tänder, sköldpaddsskal och annat.

Djurvänliga reseföretag

Reseföretag över hela världen väljer nu bort grym turistunderhållning med vilda djur. 

För att kunna stoppa lidandet för djur i turistindustrin samarbetar vi med den globala resebranschen och övertygar reseföretag att förbinda sig att inte erbjuda sina kunder besök på anläggningar som använder sig av vilda djur som underhållning. Vi vill att flera reseföretag vågar ta ställning och istället erbjuder turister att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö.

I Sverige har följande reseföretag tagit ställning mot all form av underhållning med vilda djur i fångenskap:

AlbatrosApolloAsien ParadisresorGlobetrotterIndiGo TravelJambo ToursKenzan ToursKinalotsenLotus Travel, Läs & ResNaturresorOdenresorRolfs Flyg & BussSafariresor.seSwed-Asia TravelsThe Adventure Crowd (TAC)VingVolontärresor, Världens Resor, Winberg TravelZoom Fotoresor, ​AviFauna NaturresorFar Away Adventures, SolresorNazar, Travel2 och Nalini Tours

Elefantvänliga anläggningar 

Ta en titt på vår elefantvänliga lista gällande anläggningar i Thailand, Colombia och Nepal.

Thailand:

ChangChillBoon Lott's Elephant Sanctuary, Burm and Emily's Elephant SanctuaryElephant Valley ThailandElephant Nature ParkFollowing GiantsGlobal Vision InternationalMahouts Elephant, FoundationPhuket Elephant SanctuarySomboon Legacy Foundation, Tree Top Elephant Reserve Phuket 

Cambodia:

Elephant Valley Project

Nepal:

Tiger Tops Tharu lodge
 

Mer information (på engelska) 

Sprid ordet

Genom att följa råden hjälper du oss att göra världen bättre för djur och bevara vilda djur i det vilda. Du kan också hjälpa till genom att informera vänner och familj om anläggningar de bör undvika.

Du kan till exempel lämna en recension på TripAdvisor – världens största hemsida med recensioner av turistattraktioner – och informera om hur djuren har det på attraktionen du har besökt.

Läma en recension på Tripadvisor