Var med och kräv kameror i svenska slakterier

Över 100 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier. World Animal Protection Sverige kräver att regeringen inför ett starkare skydd för de här djuren med kameraövervakning i slakterierna. Vi har startat en namninsamling för att visa att vi är många som vill ha ett bättre djurskydd.

Slakteriskandaler

Bakgrunden till vårt krav är flera fruktansvärda avslöjanden i media under 2021 av djur som utsatts för brutalt lidande – även om vi arbetat för skärpt övervakning även tidigare.

SVT:s Uppdrag granskning, TV4 med material från Djurrättsalliansen och Aftonbladet har visat fram en chockerande dokumentation med mycket allvarliga missförhållanden: grisar som sparkas i huvudet, blir slagna med kedjor och avlivas långt efter bedövning, och kycklingar som skållas levande.

De bildbevis som finns talar för sig själva: djur utsätts för lidande som djurskyddslagen ska skydda dem ifrån. Då gäller det att förbättra möjligheterna för offentlig övervakning. Den offentliga kontrollen är allmänhetens enda inblick in i en för övrigt stängd verksamhet.

Utredning viktig delseger

En viktig delseger i det här arbetet var att regeringen den 25 maj 2022 tillsatte en utredning för att närmare granska möjligheterna att införa kameraövervakning i slakterier.

Vi vill tacka alla som hittills skrivit på vår namninsamling och hoppas att många fler nu skriver på för att stärka opinionen för kameraövervakning ännu mer. Tillsammans måste vi övertyga regeringen om att kameraövervakning måste införas, efter de fruktansvärda avslöjandena om allvarliga missförhållanden för djuren.

Regeringen är uppenbart bekymrad över slakteriernas skamfilade rykte. I ett pressmeddelande i samband med att utredningen tillsattes, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg att regeringen vill slå vakt om ”ett högt förtroende för vår djurskyddsnivå” i livsmedelsindustrin. Ministern landade därför i slutsatsen att vårt krav på kameraövervakning i slakterier skulle kunna vara en lämplig åtgärd för att förbättra djurskyddet.

Utredaren Peder Liljeqvist fick ett år på sig att analysera frågan om kameraövervakning, innan en slutrapport ska ligga på landsbygdsministerns bord den 31 maj 2023.

Var med och påverka regeringen att förbättra djurskyddet i livsmedelsindustrin. Skriv på vår namninsamling för kameraövervakning i slakterier.

Kräv kameraövervakning på slakterier

Skriv på nu
Indicates required field

Kom ihåg att klicka i "jag är inte en robot". 
Det går endast att skriva under en gång. 

Dina uppgifter kommer enbart att användas till denna namninsamling, därefter raderas dina uppgifter. 

Vi hanterar och skyddar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i integritetspolicyn

 

 

Slakterier ska följa djurskyddsbestämmelser

Djur som slaktas ska skonas från onödigt obehag och lidande. Denna bestämmelse finns i djurskyddslagen. 

I Sverige ska djuren:

  • Skonas från onödigt obehag och lidande
  • Hanteras och drivas lugnt
  • Stallas upp under högst en natt
  • Ha lämpligt foder och dricksvatten om de transporterats långt 
  • Avlivas omgående om de skadats under transporten

Vi kräver handling

World Animal Protection anser att kameraövervakning ska användas för att kunna övervaka vad som sker när kontrollanterna inte är på plats. Det är inget nytt krav utan något vi har arbetat för länge. De senaste avslöjandena är tyvärr inte de första i sitt slag – det har kommit regelbundna rapporter om smutsiga, skadade, dräktiga djur vid leverans till slakt. 

Ett sätt är att kontrollerna skärps och kameraövervakning införs på samtliga slakterier. Djurskyddslagen är en minimilagstiftning, alltså den lägsta nivå som alla måste följa. Kamerorna ska inte på något sätt ersätta de kontroller eller besök som redan genomförs, utan vara ett ytterligare verktyg.

Kräv kameraövervakning på slakterier

Skriv på nu
Indicates required field

Kom ihåg att klicka i "jag är inte en robot". 
Det går endast att skriva under en gång. 

Dina uppgifter kommer enbart att användas till denna namninsamling, därefter raderas dina uppgifter. 

Vi hanterar och skyddar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer i integritetspolicyn