I en ny rapport kartlägger World Animal Protection uppföd¬ningen av vilda djur i världen. En jätteindustri som under de senaste 20 åren drabbat över fem miljarder djur och årligen omsätter tiotals miljarder kronor. Slutsatsen är att denna grymma och hälsofarliga uppfödning måste avvecklas.

Skriv på för att stoppa avel med elefanter i Thailand

Avslutad

Tusentals elefanter tvingas i dag leva onaturliga liv i fångenskap för att underhålla turister i Thailand. Det är främst genom avel i fångenskap som det här utnyttjandet kan hållas i gång.

World Animal Protection arbetar för ett förbud mot elefantavel i Thailand för att hindra att fler elefanter föds in i lidande i turistindustrin.

Var med och uppmana de thailändska beslutsfattarna att förbjuda avel med elefanter.


Skriv på vår namninsamling:  

Elefantfot i kedja

3 000 elefanter

Den thailändska elefantindustrin växte mycket kraftigt under 2010-talet.

Totalt fanns det 2020 runt 3 000 elefanter på 246 olika platser.

Turister betalar för att besöka elefantanläggningar där de kan klappa, mata, fotografera, tvätta och rida på elefanter eller se dem uppträda.

Vilda djur hör inte hemma i fångenskap och elefanter är särskilt svåra att hålla i miljöer som är onaturliga för dem. De rör sig över stora områden i frihet och skapar starka relationer till varandra, som är mycket svåra att återskapa i fångenskap.

Många hälsoproblem

Många hälsoproblem har rapporterats hos elefanter på turistorter – som skador orsakade av ridsadlar, fotproblem eftersom turister rider långa sträckor på elefanterna på hård eller ojämn mark och begränsad tillgång till veterinärvård.

Det är inte naturligt för elefanter att ha närkontakt med människor även om de är födda i fångenskap. Därför kan de utsättas för grymma träningsmetoder för att lära sig att göra som tränarna vill och  användas för att roa turister.

Dåliga levnadsförhållanden kan ge elefanterna långvariga psykiska problem. Undersökningar av elefanter i fångenskap har konstaterat att de uppvisar onaturliga, upprepade beteenden, som att stå och gunga eller skaka på huvudet.

En stor andel av thailändska elefanter i fångenskap misstänks lida av allvarliga psykiska problem i form av posttraumatisk stress.

Var med och uppmana de thailändska beslutsfattarna att förbjuda avel med elefanter.

 

Skriv på vår namninsamling

 

Du kan läsa mer om elefanter i Thailand och uppfödning av vilda djur i vår rapport Bred for profit.

 

Läs rapporten här