Björnar i underhållning

Björnar utnyttjas i underhållning på olika sätt runt om i världen. Björnar är vilda djur och det går inte att tämja dem utan att plåga dem. De används som dragplåster i djurparker, som dansbjörnar och i björnhets där de fastbundna tvingas försvara sig mot kamptränade hundar. 

Dansbjörnar

Björnungar fångas in från naturen och tränas att dansa med brutala metoder. Ofta dödas deras mamma när hon försöker skydda sina ungar från jägarna. 

Björnungens liv i fångenskap börjar med att tänderna slipas ner utan bedövning. Därefter blir björnens känsliga nos genomborrad med en rödglödgad het järnstång, så man kan dra igenom en nosring och fästa ett rep. Björnarna transporteras från by till by för att uppträda. De ställer sig upp på bakbenen och ”dansar” för att komma undan smärtan när ägarna drar i repet i deras nos.

Vi hjälper björnägarna med en annan inkomstkälla. I gengäld överlämnar de sin björn. Vi arbetar för att ändra lagen, så att den skyddar björnarna. Vi samarbetar med myndigheterna om att stoppa tjuvjägare som vill fånga in nya björnar från naturen. 

Vi har satt stopp för traditionen med dansbjörnar i Indien, Turkiet och Grekland – men i Pakistan tvingas fortfarande björnarna att dansa.

Björnhets

I södra Pakistan anordnas björnhets, där björnar binds fast och attackeras av kamptränade hundar. Ofta har björnarna fått både tänder och klor nerslipade, så att de inte kan försvara sig. De blodiga kamperna är brutala och både björnar och hundar lider.

Björnhets är förbjudet enligt pakistansk lag, men i vissa områden äger denna brutala form av underhållning fortfarande rum. Kamperna organiseras av markägare som äger och tränar hundarna. De betalar fattiga björnägare för att få deras björnar att delta i kamperna.

Vi samarbetar med de pakistanska myndigheterna och vår samarbetsorganisation i landet, Biosource Research Centre, om att upptäcka och stoppa planerad björnhets. Som en del av arbetet har vi övertygat en lång rad markägare att hjälpa oss med att stoppa björnhetsen.

Vi har också fått flera tusen imamer att tala mot björnhets i fredagsbönen. Dessutom ser vi till att de fattiga björnägarna får andra inkomstkällor, så att de inte skaffar en ny björn. Som en följd av vårt arbete har antalet björnhetsarrangemang fallit drastiskt de senaste åren och förekommer nu bara i det fördolda.

Björnar i djurparker

I Rumäniens djurparker lever björnarna ofta under hemska förhållanden i små, slitna burar. De har inte möjlighet att bete sig naturligt i de deprimerande miljöerna, som ofta består av betong och järngaller.

Ibland hålls björnar olagligt instängda av privatpersoner, till exempel för att locka turister eller besökare till restauranger. Björnarna får inte den vård och omsorg och inte heller den mat som de behöver.

Många av björnarna visar tecken på stress som orsakas av den onaturliga miljön. Några biter i järngallret eller skrapar i betonggolvet, vilket skadar deras tänder och klor. Andra björnar vandrar oroligt fram och tillbaka i samma mönster eller står och gungar på ett ställe.

Vi letar upp björnar som lever under dåliga förhållanden och behöver hjälp. Vi räddar björnarna och ger dem ett nytt liv i ett reservat, där de får en ny chans till ett bra liv.

Det är olagligt att hålla björnar i privat fångenskap i Rumänien, men djurparker får fortfarande hålla björnar.

Tillsammans med vår lokala samarbetsorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) kan vi ge björnarna ett bättre liv i björnreservatet i Zarnesti. Här kan de leva ett liv som liknar det vilda björnar lever.