Elefantreservatet Following Giants i Thailand

Elefantreservatet Following Giants i Thailand

ELEFANTTURISM

World Animal Protection Sverige - Elefanter är vilda djur som  hör hemma i naturen - Foto: Tom Svensson

Det elefantvänliga reservatet Following Giants ligger i Koh Lanta i södra Thailand. Initiativtagare till reservatet är Charae ”Ray” Sangkaow. World Animal Protection hade kontakt med honom för första gången 2017 och vi har bidragit till att Following Giants kunde bli verklighet.

Här får elefanterna leva ett så naturligt liv som möjligt. Djurvänliga besökare bidrar till att elefanterna får den omsorg de behöver, samtidigt som de kan ägna sig åt typiska elefantaktiviteter som att bada, beta och umgås med varandra.

Elefanterna i Following Giants har haft mer tur än de flesta elefanter i området. I södra Thailand är det tyvärr vanligt att elefanter arbetar som riddjur åt turister och används för ansträngande skogsarbete när det inte är turistsäsong. Elefanterna i reservatet har varit riddjur åt turister för sista gången och lyft sin sista trädstam i skogen. Nu är det dags för oss att följa de här jättarna, när de visar oss ett djurvänligare alternativ.

Här finns mer information om Following Giants:

Following Giants | Ethical Koh​ Lanta​ Elephant Sanctuary​ ​Thailand

World Animal Protection Sverige - Elefanter är vilda djur som  hör hemma i naturen - Foto: Tom Svensson

Elefanterna i Following Giants-reservatet

Thang Mo (Vattenmelon)

Kön: Hona
Född: 1986    
Kom till reservatet: 8 november 2022
Tidigare liv: Turist- och skogsindustrin  

Thang Mo arbetade både i turist- och skogsindustrin innan räddades vid Loy Krathong, en viktig religiös festival i Thailand. Hon är så fräck och listig att hon ofta stjäl de andra elefanternas mat – ibland till och med från deras munnar! Nyfikenhet är ett av hennes typiska karaktärsdrag och hon tycker mycket om att få uppmärksamhet av andra. Thang Mo umgås gärna med Khai Dam och kan bli lite svartsjuk om andra elefanthonor kommer för nära honom.

Khai Dam (Svarta ägget)

Kön: Hane
Ålder: 1996
Kom till reservatet: 29 oktober 2022
Tidigare liv: Turist- och skogsindustrin 

Khai Dam dansar och gör ringsrörelser med sin snabel. Tyvärr är den tragiska bakgrunden till de här beteendena en kvarleva från hans tid i fångenskap. När han var i nöjesindustrin tränades han brutalt för att underhålla turister på det här sättet. Det var inget lyckligt liv och det lidande han utsatts för har gjort honom deprimerad och till lite av en ensamvarg. Elefantskötarna är därför mycket noga med att han ska känna sig lugn och trygg och inte bli skrämd av gamla dåliga minnen när han umgås med människor.

Glädjande nog har han blivit mer trygg och nu kan han simma och njuta av sin tid i bassängen även när turister är på besök. Han tillbringar vanligtvis sin tid ensam eller tillsammans med Thang Mo.

Mae Thongsuk (Glädje)

Kön: Hona
Född: 1972
Kom till reservatet: 1 november 2020
Tidigare liv: Turist- och skogsindustrin

Mae Thongsuk har precis som namnet antyder en glädjefylld inställning till livet – trots allt hon tidigare varit med om i fångenskap. Hon brukade hålla sig för sig själv, men blev omedelbart vän med Kamsung när hon kom 2023. Hon älskar verkligen Kamsung. Deras band är extremt starkt. Det finns inte ett ögonblick på dagen då de inte är sida vid sida, inte ens i poolen är de mer än en meter eller två från varandra. Och att vara i bassängen är något Mae Thongsuk tycker mycket om. Hon älskar att plaska runt i vattnet.

Kamsung (Den lilla vackra)

Kön: Hona
Född: 1981
Kom till reservatet: 12 augusti 2023
Tidigare liv: Turistindustrin

Kamsung har haft ett extremt tufft liv. Hon tvingades arbeta med skogsavverkning och turism i många år, ofta med upp till 20 turer per dag, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Förutom den psykiska påfrestningen fick hon många hudskador av livet i fångenskap – inte minst på grund av den repsele hon tvingades ha på sig. När hon kom till reservatet visade hon sig vara en naturlig ledartyp. Redan andra dagen efter att hon kommit strövade hon omkring på upptäcktsfärd och nu leder hon gärna de andra elefanterna genom djungeln. Hon är bästa vän med Mae Thongsuk och finns ofta vid hennes sida.

Foto: Alla bilder på sidan är tagna av Tom Svensson

Elefanter är vilda djur som hör hemma i naturen

ELEFANT

Vårt mål är att skapa en djurvänlig värld, där det är självklart att vilda djur som elefanter ska få leva i sina naturliga livsmiljöer utan att utnyttjas av människor på något sätt.

Tänk på det här som elefantvänlig turist

ELEFANTTURISM

Besök bara djurvänliga elefantreservat Bidra inte till att elefanter utnyttjas på något sätt. Ett elefantreservat kan kalla sig djurvänligt utan att verkligen vara det.

Socialt högt utvecklade djur

ELEFANTER

Elefanten är det största landlevande däggdjuret. Den kan väga omkring fem ton och bli sex meter lång. I hela världen finns totalt över en halv miljon elefanter – och de flesta lever i södra Afrika.

World Animal Protection