World Animal Protection Sverige - Elefanter är vilda djur som  hör hemma i naturen - Foto: Tom Svensson

Elefantreservatet BEES i Thailand

ELEFANTTURISM

World Animal Protection Sverige - Elefanter är vilda djur som  hör hemma i naturen - Foto: Tom Svensson

BEES - Burm and Emily's Elephant Sanctuary 
är ett tryggt hem för elefanter där de får vara just elefanter, i Mae Chaem-provinsen i norra Thailand. Reservatet startades av Burm Pornchai Rinkaew och Emily Rose McWilliam 2011.

Reservatet är en fristad för elefanter där de får leva sina liv i en miljö som är naturlig för dem,  i stället för att utnyttjas av människor i turistindustrin eller skogsbruk. BEES öppnar också ibland upp sina portar för elefanter som tillfälligt behöver vård och vila, med hopp om att de sedan ska kunna få bo permanent i reservatet.

Här får elefanterna möjlighet att göra sådant som elefanter gör i frihet, som att söka föda, sandbada, ströva omkring, undersöka sina omgivningar och umgås med andra elefanter. BEES är en plats där människor arbetar för elefanterna – inte tvärtom.  

World Animal Protection

World Animal Protection Sverige - Foto: Tom Svensson

BEES har ett besöksprogram för resenärer som vill uppleva elefanter i en naturlig miljö. Genom att delta i programmet kan de hjälpa elefanterna att få leva djurvänliga liv.

Under 2023 bidrog World Animal Protection till att BEES kunde bygga ett nytt elefanthus. Det gör det möjligt för reservatet att ta emot en elefant till.  

Här finns mer information om BEES:

BEES Elephant Sanctuary - BEES Burm & Emily's Elephant Sanctuary (bees-elesanctuary.org)

Elefanterna på BEES

Mae Kam

Mae Kam är i 60-årsåldern och var den första elefanten som kom till BEES. Hon är väldigt kräsen och gillar bara några få utvalda personer. Hennes bästa vän är Mae Dok, men på grund av konkurrens om maten sover de inte i samma byggnad på natten. På dagarna utforskar hon gärna omgivningarna och letar efter mat i skogarna och på fälten tillsammans med Mae Dok. Hon är sötsugen och älskar banan, mango och vattenmelon. Riktigt varma dagar badar hon gärna i floden och sprutar vatten på sig för att hålla sig sval.

Mae Dok

Mae Kams bästa vän Mae Dok är också i 60-årsåldern. De umgås gärna med varandra på dagarna. På nätterna vistas hon i sitt rymliga sovutrymme. Där letar hon upp godsakerna som hon gömt undan. Hennes favoritmat är majs, bananer och papaya. Mae Dok badar gärna i lera och sand och tycker om att klia sin rygg mot trädstammar.

Thong Dee

Thong Dee är i 70-årsåldern och har tyvärr dålig hälsa. Hon får vård dygnet runt och äter en hälsokost som är anpassad efter hennes behov. Hon gillar verkligen sin specialgjorda sallad. På ålderns höst har hon bra dagar och dåliga dagar och rör sig långsamt. Vissa dagar går hon inte så långt från sin inhägnad. Andra dagar kan hon gå uppåt en kilometer. Hon brukar bada i sand och sprejar också gärna sand över sig när hon har badat.  

 

Läs om elefantreservatet Following Giants

Foto: Alla bilder på sidan är tagna av Tom Svensson

Elefanter är vilda djur som hör hemma i naturen

ELEFANT

Vårt mål är att skapa en djurvänlig värld, där det är självklart att vilda djur som elefanter ska få leva i sina naturliga livsmiljöer utan att utnyttjas av människor på något sätt.

Tänk på det här som elefantvänlig turist

ELEFANTTURISM

Besök bara djurvänliga elefantreservat Bidra inte till att elefanter utnyttjas på något sätt. Ett elefantreservat kan kalla sig djurvänligt utan att verkligen vara det.

Socialt högt utvecklade djur

ELEFANTER

Elefanten är det största landlevande däggdjuret. Den kan väga omkring fem ton och bli sex meter lång. I hela världen finns totalt över en halv miljon elefanter – och de flesta lever i södra Afrika.