Vilda djur - inte underhållning

Vill du se vilda djur på semestern? Du är inte ensam. Men visste du att vilda djur världen över plågas hela livet, bara för att underhålla turister?

”Om du kan rida, krama eller fotograferas med ett vilt djur är risken stor att det är en plågsam attraktion.”

Elefanter, lejon, apor, björnar och många andra vilda djur plågas inom turistindustrin. Tänk efter; för att ett vilt djur ska kunna komma så nära människor måste det tämjas. Det är omöjligt att göra det utan att djuret lider. Ungar tas från sin mamma när de är mycket små och blir slagna, fastkedjade och bryts ner mentalt. Dessa djur lider hela livet i fångenskap.

Ta en titt med oss bakom fasaden och se hur djuren blir behandlade bara för att turister ska kunna ta en tigerselfie, promenera med en lejonflock eller rida på elefanter. Vi är övertygade om att många djurälskare skulle välja bort dessa aktiviteter om de kände till den mörka baksidan. 

Grymma turistattraktioner med vilda djur

Elefantridning

Det är svårt att gradera djurs lidande men vissa saker är värre än andra. De här attraktionerna ska du alltid undvika om du vill vara en djurvän.

Elefantridning

Elefanter tas från sin mamma när de är små för att sedan tvingas bära runt på turister. De tränas med brutala metoder för att brytas ner mentalt. Det vanligaste är att de kedjas fast i små burar och blir slagna. Detta görs för att få dem att bli undergivna och acceptera att människor rider på dem eller får komma i närkontakt med dem.

Den hårda träningen kan skada elefanterna för livet och ge dem PTSD - posttraumatiskt stressyndrom. Elefanterna brukar hållas fastbundna ensamma där de inte kan skapa sociala band med andra elefanter. 

Det finns cirka 2 800 elefanter i fångenskap i Thailand som har genomgått den brutala träningsprocessen “the crush” som unga elefanter tvingas genomlida. De vanligaste metoderna som används för att bryta ner elefanterna är:

  • användning av elefantkrok - ett metallverktyg som används för att nå känsliga områden
  • kedjor som begränsar rörligheten
  • att utsatta dem för stressiga situationer

Syftet är att göra elefanterna tillräckligt lydiga för att kunna använda dem för ridning, badning och annan turistkontakt. Turismens efterfrågan driver efterfrågan på elefantupplevelser, och tränarna tvingas använda dessa metoder. 

Läs vår rapport här (på engelska)

Turister rider på elefant

Selfie med tiger

Tigerungar tas tidigt från sin mamma och hålls i små burar med cementgolv, ofta fastkedjade. Under flera timmar varje dag blir de klappade och bärs runt av turister för att fotograferas. Många tigrar drogas.

Selfie med tiger

Vandra med lejon

I turistindustrin avlar man lejonungar och tar dem sedan från mamman bara en månad efter födseln, för att använda dem som fotorekvisita till turister.

När ungarna blivit för stora för att bäras runt används de till att promenera med turister, ibland i koppel. Sedan säljs de flesta till jaktparker, där turister betalar för att få skjuta dem. Dessa lejon lever hela sitt liv i fångenskap. De kan aldrig släppas ut i det fria och leva som vilda lejon.

Björnparker

Ofta hålls björnarna i sterila, kala inhägnader där de inte har möjlighet att bete sig naturligt. De trånga inhägnaderna gör att sjukdomar och infektioner på grund av bakterier är vanliga. 

Ibland tvingas björnarna att uppträda utklädda och cykla eller balansera på bollar. Björnar är vilda djur och det går inte att tämja dem utan att plåga dem.

Björn infångad

Hålla havssköldpaddor

Havssköldpaddorna utsätts för stress av all hantering och de är extra känsliga för sjukdomar på grund av de trånga inhägnaderna. De blir ofta panikslagna när turister lyfter upp dem och det händer att turisterna tappar sköldpaddorna så att de får allvarliga skador och dör.

Sköldpadda

Det finns bara en sköldpaddsfarm som är öppen för besökare kvar i hela världen, Cayman Turtle Centre på Caymanöarna. Förhållandena på Caymanöarna är starkt kritiserade

Delfinshower

Miljoner turister besöker delfinarier och vet inte om det lidande som delfinerna utsätts för bara för att de ska förmås att uppträda. Oavsett om delfinerna fångas i havet eller avlas i fångenskap så lider de i delfinarierna. Delfinerna får hudbesvär av kloret och brännskador av solen eftersom de inte kan dyka ner på djupt vatten. Många av dem utvecklar magsår av stress.

Delfin i fångenskap tvingas underhålla turister

Apor tvingas underhålla turister

Apor som uppträder tas från det vilda och misshandlas ofta till lydnad för att cykla eller dansa. De binds fast i halskedjor när de är små och dessa kan sedan växa in i skinnet, med plågsamma infektioner som följd.

Apor tvingar underhålla turister

Ormtjusning

Ormarna, vanligtvis kobror, fångas i det vilda. För att de inte ska utgöra en fara för gatuartisterna dras huggtänderna ut, något som är mycket smärtsamt och kan leda till infektioner, ibland så allvarliga att ormarna dör.

Reptilfarmer

Krokodiler och andra reptiler lider i trånga burar och lever under hemska förhållanden. Om de inte dör av infektioner, gör de trånga burarna utan tillräckligt med mat och vatten att krokodilerna ofta slåss med varandra – med dödlig utgång.

Bli månadsgivare 

Djurvänliga reseföretag

dolfijnen in het wild

Reseföretag över hela världen väljer nu bort grym turistunderhållning med vilda djur.

För att kunna stoppa lidandet för djur i turistindustrin samarbetar vi med den globala resebranschen och övertygar reseföretag att förbinda sig att inte erbjuda sina kunder besök på anläggningar som använder sig av vilda djur som underhållning. Vi vill att flera reseföretag vågar ta ställning och istället erbjuder turister att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö.

I Sverige har följande reseföretag tagit ställning mot all form av underhållning med vilda djur i fångenskap:

AlbatrosApolloAsien ParadisresorIndiGo TravelJambo ToursKenzan ToursKinalotsenLotus Travel, Läs & ResNaturresorOdenresorRolfs Flyg & BussSafariresor.seSwed-Asia TravelsThe Adventure Crowd (TAC)Volontärresor, Världens Resor, Winberg TravelZoom Fotoresor, ​AviFauna NaturresorFar Away Adventures, Solresor och Nazar 

Dessa företag har tagit bort grym turistunderhållning med elefanter, som elefantridning och shower:

Atlantis Resor AB, KilroySembo och Ving

Globalt har vi nu 215 reseföretag med oss, som tagit bort grym turistunderhållning med elefanter.