Våga vägra selfies med vilda djur

Våga vägra selfies med vilda djur

Djur tas från det vilda, så att turister kan ta selfies med dem. Var inte en del av turistselfiehandeln - lär dig vad som är en "bra" och en "dålig" selfie

Vilda djur utnyttjas allt mer för selfies. Genom kampanjen ”Vågra vägra selfies med vilda djur” vill vi visa världen den sorgliga sanningen om vad djuren måste gå igenom för att vara med på selfies. Vi vill hjälpa turister att fatta bättre beslut för djuren.

Unika djur i flödet lockar

Amazonas regnskog är känd för sin biologiska mångfald, och antalet turister som vill ta selfies med dess fascinerande djur ökar snabbt. Sorgligt nog har detta lett till exploatering av sengångare, kajmaner, rosa floddelfiner, anakondor och många andra djur som hör hemma i det vilda.

De flesta turister som tar bilder med vilda djur älskar djur. Under sin en-gång-i-livet-resa till destinationer som Amazonas är det förståeligt om de vill ta ett foto med en sengångare för Facebook, eller en bild med en rosa floddelfin för Instagram. Men om de visste om det dolda lidandet för dessa djur skulle de lägga undan mobilen och kameran. 

Ozelot på två år som heter Richard

 

I en utredning med dold kamera fick vi se bakom kulisserna på en turistattraktion som använder sig av vilda djur som fotorekvisita i Peru. En ozelot på två år som heter Richard hade kala fläckar i sin päls. Hans ägare sade att det berodde på en allergisk reaktion orsakad av myggmedel från turisters händer.

Priset sengångarna betalar för en selfie

Med sin milda, sävliga personlighet och ansikten som alltid ser ut att le, har sengångare blivit ett av huvudmålen för människor som vill utnyttja djur för att tjäna pengar på dem.

De som erbjuder selfies med vilda djur letar bland träden i Amazonas efter sengångare att stjäla. Dessa lugna, snälla djur tas från sin naturliga miljö och tvingas leva i bullriga, stressiga omgivningar där de skickas runt från turist till turist.  

I vår utredning upptäckte vi hur byborna får tag i de vilda djuren, och kunde dokumentera två olika tillvägagångssätt. Ett är genom lokala grupper som säljer djur de stöter på under jaktutflykter. Dessa grupper vet att byborna kommer att använda dem som rekvisita i turistselfies. Det andra är genom skogshuggare. Skogshuggarna säljer djuren de hittar under skogsavverkning. De vet hur värdefulla de vilda djuren är för byborna.

Filmen visar lokala illegala skogsavverkare nära Iquitos, en peruansk stad i norra Amazonas, när de hugger ner ett 30 meter högt träd för att komma åt en sengångare att sälja för att tjäna extra pengar. Djuret trycks ner i en påse och säljs sedan på en marknad i närheten för bara 13 amerikanska dollar. Sengångare som säljs på marknaden blir exotiska husdjur eller turistunderhållning, där turister betalar för att få en selfie med dem.

 

Se filmen

Våga vägra selfies med vilda djur

Regeringskampanj för hållbar turism

Varje år besöker miljontals turister från hela världen Costa Rica för att beundra det imponerade djurlivet – sengångare, tukaner, apor och många fler som detta lilla land är hem åt.

2017 publicerade vi rapporten ”A close up on cruelty” som rankade Costa Rica som det sjunde värsta landet för selfies med vilda djur. Det är fortfarande vanligt att se vilda djur fångas på ett brutalt sätt och manipuleras för selfies eller placeras i så kallade reservat enbart som fotorekvisita.

Regeringen i Costa Rica fördömer nu selfies med vilda djur. Costa Ricas miljödepartement lanserade en kampanj 2019 som uppmuntrar turister att avstå från att ta selfies med vilda djur.

Costa Ricas biträdande minister, Pamela Castillo, menar att djurselfies kan orsaka “stress och lidande” för vilda djur och även utsätta turisterna för fara. Det är grunden till kampanjen för hållbar turism, kallad “Stop animal Selfies” (#stopanimalselfies), eller paren los selfies con animales på spanska.

Våga vägra selfies med vilda djur

Att tänka på

  • En ”dålig” selfie med vilda djur är en bild där ett vilt djur hålls eller rörs i syfte att vara fotorekvisita.
  • En ”bra” selfie med vilda djur är en bild där vilda djur inte har någon direkt mänsklig kontakt och djuret inte hålls i fångenskap för att vara fotorekvisita.

Kom ihåg: Om du kan krama, hålla, rida på eller ta foto med vilda djur så innebär det lidande för djuret. Var inte en del av denna fula handel.