Kräv utveckling eller avveckling av svenska djurparker!

Kräv utveckling eller avveckling av svenska djurparker!

Skriv på för att förbättra eller avveckla svenska djurparker!

De dramatiska dödsskjutningarna av schimpanser i Furuviksparken i Gävle är bara en i raden av allvarliga händelser i svenska djurparker. Läget är nu så oroväckande att vi kräver att landsbygdsminister Peter Kullgren ingriper! 

Vi är många som blivit starkt berörda de senaste dagarna när vi bevittnat tragedin som utspelat sig i Furuviksparken i Gävle, där aphuset omringades av prickskyttar.  Fyra schimpanser dödades, bland dem en treårig liten unge. 

Det finns ett alarmerande mönster av stora säkerhetsproblem i svenska djurparker under de senaste cirka 15 åren. 

Kräv utveckling eller avveckling av svenska djurparker!

Under den här perioden har tre medarbetare dödats: av vargar i Kolmården 2012, en björn i Orsa Rovdjurspark 2017 och nu i år av en antilop i Ölands Djurpark. Under 2006 fick en djurvårdare allvarliga skador efter att ha blivit anfallen av en orangutang i Borås djurpark och en annan blev riven av en snöleopard i Nordens Ark. 2008 bet en tiger en medarbetare i huvudet i Junsele djurpark och en besökare skadades 2019 så svårt att han fick amputera en arm efter en krokodilattack på Skansen-Akvariet.

Ett flertal vilda djur har dessutom rymt från sina inhägnader i djurparker, exempelvis vargar i Skånes djurpark, geparder i Borås djurpark, lodjur i Lycksele djurpark, järvar i Nordens Ark och Lycksele djurpark – och bara i år vildsvin i Skånes djurpark, en kungskobra i Skansen-Akvariet och nu schimpanserna i Furuviksparken.

Det är så många och allvarliga händelser på kort tid att djurhållningen i djurparksbranschen måste ses över. I den här situationen kan vi inte bara passivt sitta stilla och hoppas att branschen ska granska och sanera sig själv och åtgärda problemen. Då riskerar vi ännu fler dödsfall och svåra skador bland både människor och djur.  

Djurparksbranschen har som vi ser det bara två alternativ nu: att utvecklas eller avvecklas.  

Vi kräver därför ett kraftfullt agerande från landsbygdminister Peter Kullgrens, högst ansvarig för djurvälfärdsfrågor i Sverige som garanterar ett djurvänligt regelverk för svenska djurparker. Att ha vilda djur i djurparker får bara vara en nödlösning, för att skydda djur som av en eller annan anledning har svårt att klara sig i naturen. Det är hög tid att rensa bort kommersiellt djurutnyttjande, som fått husera fritt alldeles för länge på bekostnad av djurens välfärd. 

Situationen är akut! Skriv under vår namninsamling till landsbygdsministern och kräv utveckling eller avveckling av svenska djurparker! 

Kräv utveckling eller avveckling av svenska djurparker!

Läs mer om våra krav i vår debattartikel i Aftonbladet nedan

Läs artikeln här