TripAdvisor slutar sälja biljetter till grymma attraktioner med vilda djur efter vår kampanj

2016-10-12

 

TripAdvisor, världens största resesajt, har idag meddelat att de slutar sälja biljetter till några av de grymmaste attraktionerna med vilda djur.

Beslutet kommer mindre än ett halvår efter att World Animal Protection inledde en namninsamling, där över 558 000 supportrar över hela världen uppmanade TripAdvisor att sluta tjäna pengar på försäljning av biljetter till turistattraktioner som innebär att vilda djur lider.

- Det är en fantastisk nyhet för världens vilda djur! Och vi i Sverige kan känna oss stolta över att närmare 40 000 människor har skrivit under, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.

Detta är den senaste framgången för organisationens arbete för vilda djur. Det inleddes 1991 och har fått stopp på dansbjörnar i Grekland, Turkiet och Indien. Dagens tillkännagivande från TripAdvisor är ett viktigt steg för att stoppa elefantridning, tigerselfies, simning med delfiner och andra former av underhållning som innebär djurplågeri.

World Animal Protection kommer tillsammans med andra djurskydds-  och artbevarande-organisationer att samarbeta med turistindustrin när TripAdvisor lanserar en ny utbildningsportal, som är länkad till varje djurattraktion på sajten. Portalen ska informera miljoner turister om lidandet som de vilda djuren tvingas uthärda inom turismen. Enligt en oberoende enkät på uppdrag av World Animal Protection håller 85% av de tillfrågade med om att vilda djur här hemma i det vilda. Tre fjärdedelar anser att det är fel av människor att tjäna pengar på underhållning där vilda djur lider.*

En av de populära semesteraktiviteter som TripAdvisor kommer att sluta sälja biljetter till är elefantridning. Det ser World Animal Protection ser som en av de värsta formerna av djurplågeri inom turism. Elefantungar tas från sin mamma när de är små, de blir slagna och får genomlida utdragen fysisk och psykisk misshandel under träningen. Detta för att de ska bli fogliga nog att kunna ridas på och acceptera att kedjas fast under hela sitt långa liv.

Steve McIvor, global ledare för World Animal Protection, säger:

“Vi gratulerar TripAdvisor till att ha tagit ett viktigt steg framåt för att få stopp på misshandel av vilda djur inom turistindustrin. Det är också ett storartat resultat för över en halv miljon av våra supportrar. De har agerat med oss för att få resesajten att sluta tjäna pengar på attraktioner som innebär att vilda djur plågas.”

Trots att TripAdvisors tillkännagivande är avgörande kommer vissa attraktioner som innebär att vilda djur lider fortfarande kunna bokas genom TripAdvisor eller dess dotterbolag Viator. Företaget uppger att de kommer att sluta sälja biljetter till attraktioner där turister har direktkontakt med tillfångatagna vilda djur eller utrotningshotade arter.

Steve McIvor säger: “Vi hoppas att det bara är en fråga om tid innan TripAdvisor inser att man måste stoppa försäljningen av biljetter till brutala attraktioner som SeaWorld, där djuren tvingas genomlida ett helt liv i misär och stressande träning för att uppträda. Till dess kommer vi att förse TripAdvisors hemsida med bästa möjliga information för att styra bort människor från dessa grymma anläggningar.”

För att stoppa lidandet för vilda djur inom turism har World Animal Protection engagerat sig med turistföretag i hela världen för att få dem att sluta erbjuda sina kunder attraktioner där de kan rida på elefanter, ta selfies med tigrar och lejonungar.

Över 100 globala reseföretag har redan gått med på att inte erbjuda besök på anläggningar med elefantridning och elefantshower.

*Vår enkätundersökning gjordes av TNS BMRB i september 2014. Totalt 13 000 personer intervjuades i Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Indien, Nederländerna, Sverige, Thailand, USA, Nya Zeeland och Sydafrika.

Fakta om attraktioner med vilda djur som innebär djurplågeri:

 • Forskning i samarbete med Oxfords universitets enhet för artbevarande som analyserat TripAdvisor visar att av över 50 000 recensioner har 80% av besökarna lämnat positiva recensioner för anläggningar med dålig djurvälfärd

 • Allt eftersom turismen ökar i världen beräknas 110 miljoner människor besöka dessa attraktioner varje år, omedvetna om det djurplågeri det innebär

 • Vår lista över de tio grymmaste attraktionerna med vilda djur:

  1. Elefantridning

  2. Fotografera sig med tiger

  3. Vandra med lejon

  4. Besöka björnparker

  5. Uppfödning av havssköldpaddor

  6. Delfinshower

  7. Dansande apor

  8. Palmmårdar på kaffeplantager (kopi luwak)

  9. Underhållning med ormar, som ”ormtjusare”

  10. Krokodilfarmer