Slut med dansbjörnar i Indien

Efter 18 års kamp för att rädda Indiens dansbjörnar från utnyttjande och lidande kunde vi fira tillsammans med Indiens regering att målet var nått 2013.

De som tidigare var indiska dansbjörnar lever nu trygga liv i reservat medan deras förra ägare i stället tjänar pengar på lagliga sätt. En handlingsplan ska säkra att inga björnar kommer att tas från naturen i framtiden.

Följ vårt arbete 1995-2013 och se hur vi lyckades:

 

1992

Vi inleder kampanjen Libearty och det blir startskottet för vårt arbete med att rädda världens björnar från utnyttjande och lidande. Sedan dess har vi bland annat hjälpt till att stoppa utnyttjandet av björnar som underhållning i Grekland och Turkiet.

1995

Vi får många rapporter från människor som har sett björnar i Indien utnyttjas som underhållning för att få pengar från turister. Därför finansierar vi en undersökning som ska kartlägga hur många så kallade dansbjörnar som finns kvar i Indien.

1997

Undersökningen, som tas fram av den indiska organisationen Wildlife SOS, hittar 1 200 dansande björnar på Indiens gator - främst i turistområden som Agra i närheten av den populära turistattraktionen Taj Mahal. Många av björnarna är blinda eller lider av andra hälsoproblem, följder av dålig kost och repen som dras genom hålen i deras nosar.

Undersökningen visar också att omkring 100 björnungar tas från naturen och säljs som dansbjörnar varje år. Många björnungar dör av försummelse och uttorkning innan de hinner säljas vidare. Det är inte bara fråga  om omfattande djurplågeri - Indiens svarta läppbjörnar riskerar dessutom att utrotas.

2000

Om vi vill rädda björnarna måste vi först hitta ett ställe där de kan vara eftersom de inte klarar sig ute i naturen. Vi lyckas i samarbete med Wildlife SOS att övertyga den indiska regeringen om att de ska ge oss ett stycke land i närheten av Agra, där vi kan bygga ett björnreservat. Tack vare det stora stödet från  människor och organisationer världen över kan vi påbörja byggandet av reservatet.

2002

I slutet av året står reservatet klart för att kunna ta emot de första invånarna. Reservatet ägs och drivs av Wildlife SOS och de har sedan utvidgat reservatet så att det i dag är världens största reservat för läppbjörnar.

2004-2007

Med bland annat stora reklamskyltar arbetar vi för att skapa uppmärksamhet om problemet med dansbjörnar. Vi uppmanar turister till att inte låta sig roas av dansbjörnarna och inte ge pengar till björnarnas ägare. Tillsammans med organisationen Wildlife Trust of India trycker vi dessutom på för att få regeringen att ta lagen mot dansbjörnar på allvar och skydda vilda björnar mot tjuvskyttar.

2006

Vi börjar erbjuda björnägarna hjälp att hitta nya lagliga sätt att tjäna pengar om de i gengäld överlämnar sina björnar till oss. Det går många av dem med på och det har hjälpt deras familjer, som ofta  levde som nomader, till en mer stabil inkomst och ett fast boplats, så deras barn har kunnat gå i skola. Från 2006 till slutet av 2012 överlämnar 51 björnägare sina björnar till oss och börjar i stället ett nytt liv som exempelvis bonde eller cykeltaxiförare.

2008

Tillsammans med Wildlife Trust of India introducerar vi konceptet djurvälfärd i indiska byar. Med hjälp av gatuteater och skådespel upplyser vi om det lidande som dansbjörnar utsätts för och förklarar vilket hot det är mot björnbeståndet att björnungar tas från naturen.

2009

816 skogsarbetare och frivilliga i fyra indiska stater utbildas för att stoppa tjuvjägare. Det leder bland annat till att sex tjuvskyttar grips och hamnar i domstol i delstaten Orissa under 2011.

2010

En ny räkning visar till vår stora glädje att det bara finns 10-15 dansbjörnar kvar i Indien.

2012

I november offentliggör den indiska regeringen en handlingsplan som ska skydda vilda björnar i naturen. Målet är att undvika att nya björnar tas från naturen och utnyttjas som dansbjörrnar. Handlingsplanen är resultatet av ett nära samarbete mellan bland annat regeringen, WSPA och Wildlife Trust of India.

2013

Nästen 400 björnar som räddats från livet som dansbjörnar lever i reservat som drivs av den indiska regeringen och organisationerna Wildlife SOS, International Animal Rescue och Free the Bears. Här får de den omsorg som de behöver för sina kroppsliga och själsliga krämpor. Förhoppningsvis tillhör de alla den sista generationen dansbjörnar i Indien.