Över 212 000 underskrifter överlämnade för att stoppa nytt tigertempel

Över 212 000 underskrifter överlämnade för att stoppa nytt tigertempel

Vår namninsamling som uppmanar thailändska myndigheten DNP att stoppa ett nytt tigertempel har nu överlämnats. Vi är mycket tacksamma över de tusentals supportrar som varit med för att skydda tigrar.

"Den här typen av verksamhet, som bygger på att turister inte ska få reda på helheten om vad djur utsätts för och lockar dem att lägga pengar på något som vilar på djurplågeri, måste upphöra." - Roger Pettersson, generalsekreterare

 

Namninsamlingen lanserades efter vårt avslöjande om att ägarna till det kontroversiella Tigertemplet bytt namn till Golden Tiger (Thailand) Co. Ltd. och planerar att öppna en ny tigeranläggning.

Vi lämnar över namnunderskrifterna till representanter för Thailand's Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP)

Grymma upptäckter

Det ökända Tigertemplet har anklagats för olaglig avel och illegal handel med tigrar och tigerdelar.

Det stängdes i maj 2016 efter att personal från DNP gjort en räd på anläggningen.

De gjorde hemska fynd, man hittade bland annat döda tigerungar i frysen, tigerskinn och tigertandsmycken.  

Bygget av ny anläggning fortsätter

Vi lanserade nyligen bilder på den nya anläggningen, som visar att bygget stadigt går framåt. Det ligger precis bredvid det gamla Tigertemplet i Kanchanaburi, Thailand.

Bilderna visar små, gammaldags tigerburar. Vi befarar att denna nya attraktion kan öppna i slutet av maj.

Ändlöst lidande

Golden Tiger (Thailand) Co. Ltd. behöver uppfylla 11 särskilda villkor för att tillåtas öppna. Men dessa villkor är inte tillräckligt långtgående och innehåller inget förbud mot avel eller regler för hur turister ska få hantera tigrarna. Om inte tigrarna får detta skydd kan de tvingas genomgå ändlöst lidande.

Roger Petterson, generalsekreterare, säger: 

"Verksamheten som fick stängas efter polisens räd håller på att återuppstå. Tigrar riskerar att utsätts för lidande återigen. Svenska thailandsturister kommer att mötas av en verksamhet som vilar på djurplågeri, hävdar Roger Pettersson. Jag är stolt och tacksam över att över 24 000 svenskar har skrivit under."

Han fortsätter:

"Den här typen av verksamhet, som bygger på att turister inte ska få reda på helheten om vad djur utsätts för och lockar dem att lägga pengar på något som vilar på djurplågeri, måste upphöra."

Tigertemplet var en populär turistattraktion, även bland svenskar.

Vi pratar med anställda på DNP om namninsamlingen

Vilda djur hör hemma i det vilda

Vi presenterade nyligen en rapport om tigrar som utnyttjas som underhållning i Thailand. Den visade en 33-procentig ökning de senaste fem åren av antalet tigrar som hålls i fångenskap.

Det som oroar mest är att:

  • Tigerungar skiljs från sin mamma bara två till tre veckor efter födseln. 
  • Tigerungar används som fotorekvisita med turister och hanteras hundratals gånger varje dag av turister på sätt som kan leda till stress och skador. 
  • Tigrar straffas för att stoppa oönskat aggressivt beteende. En anställd berättade att svält ofta används för att straffa tigrar när de gör ”misstag”. 
  • De flesta tigrar hålls i små cementburar eller inhägnader med galler och begränsad tillgång på friskt vatten. Hälften av tigrarna hölls i burar med mindre än 20 kvadratmeter per djur, långt ifrån de 16–32 km som de kan ströva på en enda natt i det vilda. 
  • En av tio tigrar (12%) uppvisade beteendestörningar, som att bita på svansen eller gå runt, runt i buren. Detta beteende uppstår oftast när djuren upplever att de inte kan hantera stressig miljö eller svåra situationer.